САЩ са уверени, че Иран е извършил атаката срещу притежавания от Израел военен кораб "Мърсър Стрийт". Това стана ясно от изявлението, което е разпространил в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитирано от JERUSALEM POST.

"Няма оправдание за тази атака, която следва модела на други атаки и подобно поведение, се казва в изявлението. Тези действия застрашават свободното международно корабоплаване по този решаващ воден път."

Блинкън също така отбеляза, че САЩ работят с партньорите си, за да обмислят следващите стъпки и ще отговорят подобаващо.

Припомняме, че израелският външен министър Яир Лапид по-рано обсъди с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън "съвместна борба срещу иранския терор" и разработването на "реален и ефективен отговор".

Великобритания вярва, че Иран стои зад атаката срещу танкера

Великобритания вярва, че Иран стои зад атаката срещу танкера

Лондон работи за ответна реакция с партньорите си

Великобритания също изрази увереност в участието на Иран и обеща отговор.

Официалният представител на иранското външно министерство Саид Хатибзаде коментира, че обвиненията за участие на Техеран в нападението сещу танкера "Мърсър Стрийт" са неоснователни. "Израел трябва да спре тези неоснователни обвинения. Осъждаме такива изявления. Това не е първият път, когато Израел отправя такива обвинения срещу Иран".