Великобритания вярва, че Иран е извършил нападението над управлявания от Израел танкер край бреговете на Оман. Това заяви в неделя британският външен министър Доминик Рааб, цитиран от "Ройтерс".

Лондон работи с партньорите си по съгласуван отговор на атаката.

"Обединеното кралство осъжда незаконното нападение, извършено върху търговски кораб край бреговете на Оман, при което загинаха британски и румънски граждани, заяви той. Смятаме, че тази атака е умишлена, целенасочена и явно нарушение на международното право от Иран."

Той каза още, че британските оценки са стигнали до заключението, че е "много вероятно" Иран да е атакувал танкера с помощта на един или повече дронове.

Припомняме, че израелският външен министър Яир Лапид по-рано днес обсъди с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън "съвместна борба срещу иранския терор" и разработването на "реален и ефективен отговор" на инцидента. 

Двама загинали при нападение над израелски танкер в Арабско море
Обновена

Двама загинали при нападение над израелски танкер в Арабско море

Предполага се, че нападението е с дрон, загиналите са румънски и британски граждани

Официалният представител на иранското външно министерство Саид Хатибзаде коментира, че обвиненията за участие на Техеран в нападението сещу танкера "Мърсър Стрийт" са неоснователни. "Израел трябва да спре тези неоснователни обвинения. Осъждаме такива изявления. Това не е първият път, когато Израел отправя такива обвинения срещу Иран".

Иран стои зад атаката срещу японския танкер "Мърсър стрийт", плаващ под либерийски флаг, свързан с израелски милиардер. Това разкри в петък "Ройтерс". Агенцията се позова на три източника от разузнавателните служби в САЩ и Европа.

Британското издание "Файненшъл таймс", позовавайки се на неназован американски служител, съобщи, че атаката е могла да бъде извършена с помощта на натоварен с експлозиви дрон, който се е разбил в кораба.

"Мърсър стрийт" е собственост на японски корабособственик и плава под флага на Либерия.