Иран стои зад атаката срещу японския танкер "Мърсър стрийт", плаващ под либерийски флаг, свързан с израелски милиардер. Това разкри "Ройтерс". Агенцията се позова на три източника от разузнавателните служби в САЩ и Европа. 

Британското издание "Файненшъл таймс", позовавайки се на неназован американски служител, съобщи, че атаката е могла да бъде извършена с помощта на натоварен с експлозиви дрон, който се е разбил в кораба.

Предполага се, че друг дрон от същия тип е паднал във водата на няколко десетки метра от танкера няколко часа по-рано. Методът на атаката и няколко други знаци сочат за участие на Иран в инцидента.

Основателят на британската фирма за сигурност Dryad Global Мунро Андерсън смята, че инцидентът се вписва в цялостната картина на иранско-израелската конфронтация в морето. През последните години страните редовно си разменят обвинения в нападения един срещу друг на военни и търговски кораби в Средиземно и Червено море.

Двама загинали при нападение над израелски танкер в Арабско море
Обновена

Двама загинали при нападение над израелски танкер в Арабско море

Предполага се, че нападението е с дрон, загиналите са румънски и британски граждани

Според Организацията за морска търговия на Обединеното кралство (UKMTO), около 02:40 ч. по Гринуич, танкерът "Мърсър стрийт" е бил нападнат. Операторът на кораба Zodiac Maritime, собственост на израелския предприемач Еял Офер, първоначално заяви, че това може да е пиратска атака, но UKMTO класифицира инцидента като несвързан с пиратството.

Zodiac Maritime потвърди, че при инцидента са загинали двама членове на екипажа - румънски гражданин и британски гражданин, за който се твърди, че отговаря за сигурността на кораба. Снимка на пожара на борда на цистерната беше публикувана в социалните мрежи. Операторът все още не е обявил подробностите за инцидента, обяснявайки, че те все още се установяват.

"Мърсър стрийт" е собственост на японски корабособственик и плава под флага на Либерия.