ЕС обмисля да отключи милиарди евро за Унгария, които бяха замразени поради опасения за върховенството на закона, докато се стреми да спечели одобрението на Будапеща за помощ за Украйна, включително начало на преговори за членство на Киев, казват висши служители, цитирани от "Ройтерс".

Унгария поддържа по-тесни връзки с Русия от други държави от ЕС и се смята за основен потенциален противник на решението, което трябва да бъде взето през декември дали да започне преговори за присъединяване с Киев, което ще изисква единодушната подкрепа на 27-те членки на съюза.

Залогът е и опитът на Изпълнителната комисия на ЕС да накара държавите-членки да внесат повече в общата хазна на блока, за да помогнат за финансирането на повече помощ за Украйна. Това решение също се очаква по-късно тази година и изисква единодушие.

Високопоставен служител на ЕС каза пред Ройтерс, че за да повлияе на гласуването на Унгария, блокът очаква да разгледа състоянието на помощ от ЕС на стойност милиарди евро, които сега са замразени поради опасения, че премиерът Виктор Орбан е ограничил независимостта на съдилищата.

"Не мога да си представя Унгария да се съгласи, без първо да има решение за блокираните средства", каза служителят.

Втори служител на ЕС потвърди, че има връзка между отпускането на средства за Унгария и плановете на ЕС, изискващи единодушие, включително преговори за разширяване и бюджет.

Източници обаче подчертаха, че сделката не е предрешена и много зависи от Орбан, който е изправен пред икономическа стагнация и нарастващ бюджетен дефицит у дома.

"Унгария се нуждае спешно от парите, което е стимул за реформи. Комисията се нуждае от Унгария да отмени ветото си по редица въпроси в замяна", каза дипломат от ЕС.

"Но не мисля, че Комисията ще или може да постигне нещо без никакво решение по отношение на реформите от Будапеща."

Служители на ЕС казаха пред Ройтерс, че законите, приети от Унгария това лято за увеличаване на съдебната независимост, са доближили сделката за размразяване на част от около 22 милиарда евро помощ за икономическо развитие. Миналата седмица Комисията писа до Будапеща с искане за повече подробности относно изпълнението.

Говорейки в Будапеща във вторник, унгарският министър по европейските въпроси каза, че очаква сделка с ЕС относно замразените средства "до края на годината".

В стремежа си да постигне споразумение с Унгария, ЕС е изправен пред напрежение между две от основните си цели - защита на демократичните стандарти в своите страни членки и подкрепа на Украйна, докато Киев се стреми да отблъсне инвазията на Русия и да се интегрира в Запада.

Преди лидерите на ЕС да гласуват през декември, през следващите седмици Комисията ще представи оценка за напредъка на Украйна в изпълнението на условията за започване на преговори.

Орбан каза, че ще трябва да се отговори на "много трудни въпроси", преди ЕС да започне преговори за членство с Украйна, процес, който ще отнеме години, преди Киев да се присъедини, ако изобщо се присъедини. Говорейки пред унгарския парламент миналата седмица, той свърза подкрепата за Украйна и отключването на фондовете на ЕС.

"Брюксел... очаква да се съгласим с изменение на бюджета на Европейския съюз, което изисква единодушие", каза той. "Те ни молят... да дадем още повече пари на Украйна.

"Брюксел трябва да ни даде парите, които се дължат на унгарците, и състоянието на публичните финанси вече ще изглежда по-добро... Сумата, която ни се дължи, би - и аз съм убеден, че ще - изглади баланса на бюджета", той каза.

Киев изключи унгарска банка от списъка на спонсорите на войната

Киев изключи унгарска банка от списъка на спонсорите на войната

Сближаване на позиции между Украйна и Унгария