Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна (НАПК) изключи унгарската OTP Bank от списъка на международните спонсори на войната. Това съобщи руската редакция на Би Би Си.

"По време на дискусиите, продължили през последните няколко дни денонощно с участието на службата за външни отношения на ЕС, OTP Bank пое редица ангажименти относно бъдещите си планове на руския пазар", се казва в съобщението. - НАПК очаква от банката незабавно изпълнение на постигнатите споразумения".

Банката беше включена в черния списък през май във връзка с позицията на нейното ръководство за продължаване на дейността в Русия. Унгария поиска банката да бъде изключена от списъка и отказа да одобри финансовата помощ за Киев в рамките на Европейския фонд за мир.

В петък украинската агенция обяви временното изключване на банката от списъка и изрази надежда, че тази стъпка ще доведе до отключване от Будапеща на пакет от помощ за Киев от ЕС за 500 милиона евро, но унгарските власти заявиха, че това не е достатъчно.

"Никакви съществени изменения във връзка с временното изключение не са настъпили", цитира изданието "Политико" съботното изявление на официалния представител на МВнР на Унгария Мате Пачолай.

Докато не бъде напълно изключен от този списък, Унгария няма да участва в по-нататъшното финансиране на доставките на оръжие за Украйна.

Орбан: Унгария няма да бърза с пускането на Швеция в НАТО

Орбан: Унгария няма да бърза с пускането на Швеция в НАТО

Не виждал заплаха за сигурността на страната, която все още не е получила ратификация