Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри предложения от генералния секретар на ООН план за разполагане на полицейски сили на Европейския съюз в Косово.

Министрите на външните работи на Сърбия и Косово заявиха, че ще подпомогнат и ще сътрудничат на мисията.

Планът предвижда европейската мисия да замени силите на ООН, които осъществяват управлението в бившата сръбска провинция вече 9 години.

Така най-сетне, 9 месеца след като Косово обяви независимост, и няколко месеца на неопределеност, се създадоха условия още в началото на декември в страната да бъде разположени европейски контингент.
По първоначално решение той ще бъде от 2 000 души - сред тях има юристи, полицаи, митничари.

Европейският съюз взе решение за сформиране на мисия малко след обявяване на независимост през февруари, което предизвика напрежение между голяма част от западните държави и Русия.

В плана за мисията обаче все още не е ясно как точни Европейският съюз смята да осъществява контрол над работата на съдебната система и как ще контролира северната граница и северните райони, където има сръбско население.

Представителите на Европейския съюз подхождат внимателно към въпроса с разполагането на сили, заради възраженията на Сърбия, която счита Косово за част от своята територия.

Белград предпочита проблемът да остане в обсега на ООН.
Въпреки това сръбските власти заявяват готовността си да сътрудничат.

Предварително ООН съгласува със Сърбия плана, съгласно който в районите със сръбско население представителите на мисията ще работят под егидата на ООН. Косово обаче отхвърли този план, виждайки в решението крачка към разделяне на територията. Хиляди косовари излязоха по улиците на протестни шествия.

По този въпрос все още не всичко е гладко и уточнено, така че ООН и ЕС продължават да работят по различни варианти.

Това е първото решение по отношение на Косово, което Съветът за сигурност на ООН съумява да съгласува.
До този момент всички резолюции и решения бяха блокирани заради несъгласието на Русия, която твърдо поддържа позицията на Белград.