Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази тревоги относно решението на конституционния съд в Германия за Лисабонския договор, като каза, че то може да подкопае "европейския проект", предаде europe.bg

След първоначалното облекчение, че договорът е получил "зелена светлина", бавно се изясняват и възможните последици от решението, дълго 147 страници.

Немските съдии обявиха на 30 юни, че Лисабонският договор е съвместим с конституцията на страната, както и че парламентът трябва да има последната дума в случай, че ЕС иска да разшири правомощията си отвъд предвиденото в договора.

Те критикуват и Европейския парламент, който също ще получи повече законодателни правомощия с новия договор, като твърдят, че той не е представителен за волята на европейските народи, а по-скоро е орган, който представлява държавите-членки. Решението гласи още, че на немския върховен съд трябва да принадлежи последната дума при тълкуването на европейското законодателство. По настоящем монопол в тълкуването на законите на ЕС има Съдът на Европейската общност.

В Сряда Барозу каза, че това решение повдига "много важни и чувствителни въпроси по отношение на компетенциите на Европейския съюз и други компетенции, особено при разбирането на принципа на субсидиарност."

Съдът на Европейската общност е установил върховенството на общностното над националното законодателство и съдът има последната дума при тълкуването на законите на ЕС. Досега решенията му са довели до редица интеграционни стъпки в блока.

Барозу, който ще изрази официално мнението си за решението на по-късен етап каза, че въпросите, които решението повдига трябва да бъдат "обсъдени политически".

Решението предизвика и множество дебати в Германия. Някои политици, особено от Християн-социалния съюз, сестринска партия на управляващата ХДС, които искат немският парламент да има право да одобри позицията на Берлин преди да преговаря решенията на ЕС в Брюксел.

Други силно се противопоставят на тази позиция. Елмар Брок, немски дясно-центристки евродепутат, каза, че Германия "няма да може да преговаря" при подобни обстоятелства.