Повечето вътрешни министри от Европейския съюз подкрепят предложението за изграждане на обща база данни за ДНК и пръстови отпечатъци, съобщи АФП.

От всички страни членки само Великобритания, Чехия, Ирландия и Полша се нуждаят от отсрочка, за да изследват финансовите и юридически измерения на предложението.

Изграждането на обща база данни е идея на Германия.

В предложението се предвижда договорът от Прюм, който до момента е подписан само от седем страни членки, да бъде подписан и от останалите.

Договорът позволява взаимен и бърз достъп до данните от ДНК и пръстови отпечатъци, както и до данните за регистрацията на автомобили. В момента то е в сила само в Австрия, Германия и Испания, които изцяло са го ратифицирали.
Съгласно споразумението германските власти са получили достъп до 708 проби от ДНК на лица, известни на австрийските власти, като 14 от тях са били замесени в убийство.

Както съобщи френският министър на регионалното развитие Кристиан Естрози, очаква се Франция да ратифицира споразумението от Прюм до края на февруари.

Въпреки това страната няма да ратифицира един от моментите в договора, който позволява чуждестранните полицейски служби от ЕС да преминават на територията на съседна страна членка при преследване или при мащабно събитие, като световно спортно първенство.