Европейският съюз се готви да предостави отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г. с опция за Великобритания да излезе от Общността по-рано, ако споразумението за Брекзит между ЕС и британското правителство бъде ратифицирано. Това показва изтекъл проект на споразумението, видян от "Гардиън".

Въпреки възраженията на френското правителство, документ, който трябва да бъде договорен утре (понеделник), циркулиращ между страните членки, показва, че ЕС ще се съгласи с искането на Обединеното кралство за допълнително отлагане.

Франция прави все по-вероятен Брекзит без сделка

Франция прави все по-вероятен Брекзит без сделка

Париж няма да подкрепи какъвто и да е вариант, включващ краен срок след 30 ноември.

Великобритания ще може да напусне през първия ден на месеца след ратифицирането на споразумението според документа.

Проектодокументът предполага, че Брекзит без споразумение на 31 октомври не е на масата за преговори, както поискаха лидерите на британските опозиционни партии като предпоставка за парламентарни избори.

Докато споразумението не бъде приключено официално, остава възможността условията да се променят, но това е първият момент, в който са вписани твърди дати в официален документ.

Арлин Фостър: Сделката на Джонсън за Брекзит е най-лошата възможна

Арлин Фостър: Сделката на Джонсън за Брекзит е най-лошата възможна

Ще се бори за промени

"В случай, че страните по това споразумение приключат съответните си процедури за ратифициране и уведомят депозитаря за приключването на тези процедури през ноември 2019 г., през декември 2019 г. или през януари 2020 г., споразумението за оттегляне ще влезе в сила съответно в (първия от месеца на съответния месец)", се допълва в проектоспоразумението.

Потенциалната дата 15 ноември за Великобритания да излезе от ЕС - идея, повдигната от Франция - не е включена в проектодокумента.

Декларация на ЕС, приложена към проектоспоразумението, предвижда, че Общността няма да предоговаря споразумението за оттегляне. Освен това в него се казва, че Обединеното кралство има "задължение" да номинира кандидат за еврокомисар. Британският премиер Борис Джонсън по-рано заяви, че няма да предлага кандидат.

ЕС по принцип дава зелена светлина за отлагане на Брекзит, но все още няма дата

ЕС по принцип дава зелена светлина за отлагане на Брекзит, но все още няма дата

Хаосът по темата е неимоверен

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск преговаряше интензивно с лидерите на ЕС през уикенда. Постоянните представители на страните членки в ЕС-27 се срещат утре сутринта.

Туск заяви, че искал да избегне организирането на среща на лидерите на страните членки в Брюксел, за да обсъждат въпроса, като ще се стреми да намери единодушно съгласие, което да позволи приключването на споразумението чрез "писмена процедура".

Циркулирането на проектоспоразумението показва, че Туск е успял да убеди Франция, по-специално, че тримесечно отлагане на Брекзит избягва ЕС да бъде въвлечен във вътрешния спор в Обединеното кралство.

Либералните демократи предложиха референдум за сделката за Брекзит

Либералните демократи предложиха референдум за сделката за Брекзит

Партийният лидер Джо Суинсън изпрати писмо на лидера на опозицията Джереми Корбин с призив да подкрепи поправката