Постоянните представители на страните членки в Европейския съюз дадоха на Великобритания зелена светлина за отлагане на Брекзит, но няма да определят дата за отсрочката до началото на следващата седмица, съобщава "Ройтерс".

Говорителката на Европейската комисия Мина Андреева уточни, че работата по темата ще продължи през следващите дни.

Това стана, след като британският финансов министър Саджид Джавид призна, че крайният срок, поставен от британското правителство за осъществяването на Брекзит, не може да бъде изпълнен.

Джонсън иска общи избори на 12 декември

Джонсън иска общи избори на 12 декември

Да прекъсне британската безизходица - цел, към която се стреми, но засега не успя да прокара в парламента

Британските депутати се очаква в понеделник да обсъдят призива на премиера Борис Джонсън за предсрочни парламентарни избори. Джонсън заяви вчера, че иска изборите да се проведат на 12 декември, ако ЕС предложи отлагане на Брекзит до 31 януари.

Но шансовете достатъчно депутати да подкрепят предложението, което според закон изисква подкрепата на две трети от депутатите, изглеждат несигурни, като опозиционната Лейбъристка партия не се ангажира с начина, по който планира да гласува. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че е готов да се съгласи на избори, само след като Джонсън напълно изключи "за мое удовлетворение" възможността за Брекзит без споразумение с ЕС.

Борис Джонсън предупреди британските депутати днес, че ще продължи да прокарва плановете си за излизане от ЕС и вътрешния си дневен ред, ако те отхвърлят искането му за предсрочни избори в Камарата на общините в понеделник.

Отиваме към избори, ако Брекзит бъде отложен до януари, обяви говорител на Джонсън

Отиваме към избори, ако Брекзит бъде отложен до януари, обяви говорител на Джонсън

Представителят каза още, че Джонсън е разговарял с председателя на Европейския съвет Доналд Туск