Британският Премиерът Борис Джонсън призова за общи избори на 12 декември, за да прекъсне британската безизходица - цел, към която се стреми, но засега не успя да прокара в парламента, съобщава "Ройтерс".

Джонсън обясни в писмо до опозиционния лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, че ще предостави на парламента повече време да одобри сделката за Брекзит, но депутатите трябва да подкрепят изборите през декември.

Само седмица преди Великобритания да напусне Европейския съюз, блокът изглеждаше готов да предостави на Джонсън забавяне на Брекзит, нещо, което той многократно каза, че не иска, но беше принуден да поиска от разделения парламент на страната.

Торите разделени дали да се проведат предсрочни избори на Острова преди Коледа

Торите разделени дали да се проведат предсрочни избори на Острова преди Коледа

Кабинетът на премиера на Великобритания Борис Джонсън е разделен как да се подходи за Брекзит

Изборите се разглеждат от неговия екип като единственият начин за преодоляване на задънена улица по Брекзит, след като парламентът гласува в полза на сделката му, но след това, само минути по-късно, отхвърли предпочитания от него график, който би спазил крайния срок до 31 октомври.

Но той два пъти се е провалял преди, да спечели гласовете в парламента за избори, където се нуждае от подкрепата на две трети от 650 депутати.

Основната опозиционна Лейбъристка партия многократно повтаря, че ще подкрепи избори само когато е сигурна, че няма излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

"Ние ще предоставим на разположение всички възможни срокове между сега и 6 ноември, за да бъде обсъден и гласуван WAB (законопроектът за оттегляне на споразумението) ... това означава, че можем да направим Брекзит преди изборите на 12 декември", пише Джонсън в писмото до Корбин.

Джонсън и Корбин не договориха график за паузирания законопроект за Брекзит

Джонсън и Корбин не договориха график за паузирания законопроект за Брекзит

На срещата, проведена в офиса на министър-председателя в Камарата на общините, са присъствали и съветници на двамата лидери

"Но ако парламентът откаже да се възползва от този шанс и не успее да го ратифицира до края на 6 ноември, както се страхувам, че ще го направи, тогава въпросът ще трябва да бъде решен от нов парламент", допълва той

Повече от три години след гласуването 52% на 48% за Брекзит, бъдещето на развода е толкова неясно, както някога, когато Великобритания все още дебатира кога, как или дори дали трябва да продължи.

Няколко помощници на Джонсън вярват, че може да издържи всяка критика за неспазването на крайния срок до изборите, като твърдят, че депутатите му "подливат вода".

ЕС подкрепя отлагането на Брекзит, няма съгласие колко ще продължи

ЕС подкрепя отлагането на Брекзит, няма съгласие колко ще продължи

Брюксел предпочита отлагане пред напускане без сделка

По време на заседание на политическия кабинет има разногласия дали правителството трябва да опита предсрочни избори, опасявайки се, че един общ вот преди уреждането на Брекзит може да навреди на управляващите консерватори.

Но с поредното забавяне на Брекзит, местните медии съобщават, че има евентуално споразумение, че новите избори са единственият начин за опит да се пренареди парламента, който гласува три пъти сделката на предшественика на Джонсън.

Ако ЕС предостави удължаване до края на януари, това изглежда ще премахне заплахата за Джонсън да изведе Великобритания от блока без споразумение.

Джонсън ни превръща в колония на ЕС, атакува Фараж и поиска отлагане на Брекзит

Джонсън ни превръща в колония на ЕС, атакува Фараж и поиска отлагане на Брекзит

Господин Джонсън се подписа под споразумение, "което свежда Великобритания до статут на колония на ЕС"

По-рано старши източник на "Даунинг стрийт" заяви, че Великобритания в крайна сметка ще напусне ЕС със сделката на Джонсън, въпреки вероятното допълнително забавяне, като ЕС обмисля да предложи на Лондон тримесечно гъвкаво удължаване на Брекзит.

"С това приключваме с напускането и сделката на премиера. Ще напуснем със сделка, със сделката на премиера", обясняват от "Дуанинг стрийт".

Времето на евентуалните избори също ще се определи до голяма степен от ЕС и решението му за продължителността на всяко удължаване: Берлин подкрепя тримесечно забавяне, докато Париж настоява за по-кратко.

„Даа, но не”: как отразиха вестниците на Острова Брекзит сагата

„Даа, но не”: как отразиха вестниците на Острова Брекзит сагата

"Дейли телеграф" излиза със заглавие "Брекзит е в чистилището"