Кабинетът на премиера на Великобритания Борис Джонсън е разделен как да се подходи за Брекзит. Джонсън има два избора: да продължи да се бори за прокарване на сделката с ЕС или да рискува управлението си с предсрочни парламентарни избори преди Коледа, пише "Гардиън".

ЕС подкрепя отлагането на Брекзит, няма съгласие колко ще продължи

ЕС подкрепя отлагането на Брекзит, няма съгласие колко ще продължи

Брюксел предпочита отлагане пред напускане без сделка

След безрезултатната среща с лидера на опозицията Джереми Корбин в сряда сутринта в опит да договорят приемлив график за разглеждане на законопроекта за споразумението за Брекзит в парламента, премиерът заяви пред депутатите на ежеседмичния парламентарен контрол в сряда, че чака решението на ЕС27 дали Брекзит да бъде отложен преди да предприеме следващия ход. Решението на ЕС най-вероятно няма да бъде взето преди петък.

Някои британски министри не са много убедени, че трябва да се свикват предсрочни избори. Те вярват, че мнозинството от 30 гласа, постигнато от правителството на второ четене на законопроекта за Брекзит във вторник, показва, че Джонсън има достатъчно подкрепа за прокарване на проектозакона в парламента.

Отиваме към избори, ако Брекзит бъде отложен до януари, обяви говорител на Джонсън

Отиваме към избори, ако Брекзит бъде отложен до януари, обяви говорител на Джонсън

Представителят каза още, че Джонсън е разговарял с председателя на Европейския съвет Доналд Туск

Някои депутати от Консервативната партия предупредиха, че сред торите има лошо предчувствие относно идеята за незабавни избори.

Има голяма, голяма битка. Парламентарната група е разделена 50 на 50. Лично аз не смятам, че изборите са много добра идея, коментира консерватор.

Друг тори: "Предпочитам да се фокусираме върху прокарването на законопроекта. По-добре е да се обърнем към избирателите, след като приключим работата. Мисля, че повечето колеги искат това".