Камарата на общините нанесе ново поражение на премиера Борис Джонсън, като отхвърли предложението му за ускорено приемане на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. Това почти сигурно ще доведе до ново отлагане ва Брекзит и предсрочни избори, предаде Би Би Си.

Борис Джонсън обяви, че разглеждането на закона ще бъде прекъснато, за да се проведат консултации с Брюксел.

Камарата на общините отхвърли предложението на правителството за ускорено приемане на закона за ратификацията на сделката с Брюксел с 322 срещу 308 гласа. Това прави почти невъзможно приключването на законодателната процедура до датата 31 октомври, определена като срок за напускане на общността.

Отлагане на Брекзит до 31 януари и избори във Великобритания преди Коледа – вероятен сценарий

Отлагане на Брекзит до 31 януари и избори във Великобритания преди Коледа – вероятен сценарий

Но ако те я отхвърлят и ЕС предложи отлагане на Брекзит до 31 януари

По-рано днес Борис Джонсън заяви, че ако ускоренията график бъде отхвърлено от депутатите, а ЕС даде дълга отсрочка на Великобритания, той ще изтегли споразумението с Брюксел от парламента и ще настоява за предсрочни избори в най-близко време.

"В никакъв случай няма да позволя това да се проточи с месеци." - подчерта Джонсън.

"Ще разговарям със страните от ЕС за техните намерения и ще прекъснем разглеждането на закона докато те не вземат решение (по срока за Брекзит - б.р.)." - заяви британският премиер след гласуването.

Пред да отхвърли графика на Джонсън парламентът гласува на второ четене за споразумението в Брюксел. Това стана с 329 срещу 299 гласа.

Туск: Отлагането на Брекзит зависи от решението на британските депутати

Туск: Отлагането на Брекзит зависи от решението на британските депутати

Споразумението с Великобритания е на базата на договореното с бившия премиер Тереза Мей