Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за Брекзит, съобщават няколко медии, позовавайки се на европейски представители.

Където има воля, има и споразумение - имаме споразумение, потвърди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Сасоли приветства споразумението за Брекзит

Сасоли приветства споразумението за Брекзит

Новата ЕК става ясна през ноември

Юнкер изпрати писмо на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което пише, че преговорите се фокусираха върху протокола за Северна Ирландия/ Ирландия, тоест за предпазния механизъм, и намиране на приемливо и за двете страни решение в отговор на специфичните обстоятелства на остров Ирландия. Преговарящите също са обсъдили политическата декларация, която очертава работната рамка за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Целта им беше да приспособят политическата декларация по начин, който отразява различното ниво на амбиция на правителството на Великобритания за бъдещите отношения с ЕС.

На по-добър път сме, но не знам дали ще има сделка за Брекзит, обяви Меркел пред Бундестага

На по-добър път сме, но не знам дали ще има сделка за Брекзит, обяви Меркел пред Бундестага

Меркел обаче увери, че Европа никога няма да позволи връщане на насилието на остров Ирландия

Вярвам, че настъпи време да завършим процеса по напускане и да продължим напред, колкото е възможно по-бързо, с преговорите за бъдещото партньорство на ЕС с Великобритания, призовава Юнкер.

Юнкер допълва, че преговарящите са постигнали споразумение за ревизиране на протокола за Северна Ирландия/Ирландия и за промяна на политическата декларация. И двете са одобрени от Европейската комисия. Премиерът на Великобритания също сигнализира, че одобрява тези документи, поясни председателят на Европейската комисия.

Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит

Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит

В прессъобщение северноирландската партия отбелязва, че преговорите с британското правителство продължават, но партията не може да подкрепи положенията

Имаме ново страхотно споразумение, с което си връщаме контрола. В събота парламентът трябва да сложи край на Брекзит, така че да се насочим към други приоритети като разходите за живот, Националната здравна служба, престъпленията и нашата околна среда, написа британският премиер Борис Джонсън в "Туитър".

Но от Демократичната юнионистка партия отбелязаха в "Туитър", че все още не са подкрепили споразумението.

"Прочетете нашето съобщение. Не е променено", обявиха от партията.

Според кореспондента на "Гардиън" в Брюксел последният компромис включва: Законите на ЕС за ДДС ще се прилагат в Северна Ирландия; Великобритания ще бъде отговорна за събирането на ДДС и акцизите; специално третиране на някои стоки - Великобритания може да избере да приложи намалени ставки на ДДС на Ирландия и изключения в Северна Ирландия; редовен преглед от съвместна комисия.

Междувременно британската лира увеличи стойността си до 1.29 спрямо щатския долар, достигайки нов петмесечен връх.

Снимка 448189

Източник: Refinitiv

Макрон очаква споразумение за Брекзит

Макрон очаква споразумение за Брекзит

"Искам да повярвам, че е финализирано споразумение и че можем да го одобрим утре" на срещата на Европейския съвет

ТУК можете да разгледате договореностите между Лондон и Брюксел. 

ТУК можете да разгледате политическата декларация. 

преди 4 години в 18:20 ч.

От „Политико” публикуваха копие на проектозаключенията за Брекзит от срещата на върха на Европейския съвет. Не се казва нищо дали ЕС ще одобри, или няма да одобри отлагане на Брекзит, ако британските депутати не приемат сделката. Вместо това пише, че канят Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета да предприемат необходимите мерки, за да се гарантира, че споразумението може да влезе в сила от 1 ноември 2019 г., така че да се осигури подреден Брекзит.

преди 4 години в 18:16 ч.

Европейският съвет започна обсъждане на споразумението за Брекзит

Европейският съвет започна обсъждане на споразумението за Брекзит. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е извън залата, докато другите лидери обсъждат параметрите на споразумението.

 

преди 4 години в 18:11 ч.

Фараж: ЕС се управлява от бандити начело с пенсионера Юнкер

Найджъл Фараж нападна председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

преди 4 години в 17:51 ч.

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че приветства новото споразумение за Брекзит и добави, че това е „добра новина”.

„Както паундът скочи, когато видях новината, така и аз подскочих. Много бих искала да видя да се постигне споразумение”, коментира тя във Вашингтон.

преди 4 години в 17:44 ч.

преди 4 години в 17:41 ч.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е “оптимист”

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е “оптимист” за споразумението за Брекзит, но подчерта, че правителството й сега е започнало да проучва подробно цялата сделка и ще излезе с позиция скоро.

В Брюксел преди началото на срещата на върха на ЕС Меркел добави, че най-важното е, че премиерът на Ирландия Лео Варадкар подкрепя новата сделка.

Снимка 448279

Източник: ЕПА

Последно обновление в 17:49 ч. на 17.10

преди 4 години в 17:07 ч.

Ирландия доволна от споразумението за Брекзит

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар подкрепя сделката за Брекзит, като я описа "уникално решение", което ще защити единния пазар и ирландската позиция в него.

преди 4 години в 16:57 ч.

преди 4 години в 16:42 ч.

Макрон: На базата на минал опит ние трябва да бъдем разумно предпазливи

Споразумението все още е изправено пред много препятствия в парламентите на Великобритания и ЕС, предупреди френският президент Еманюел Макрон.

Той поясни, че споразумението „ни позволява да отговорим на политическите и техническите тревоги, които ние и британците споделяме”, но добави, че „на базата на минал опит ние трябва да бъдем разумно предпазливи”.

Снимка 448262

Източник: ЕПА

преди 4 години в 16:35 ч.

Споразумението е „доказателство, че ние всички заедно работихме много отговорно”, обяви германският външен министър Хайко Маас.

Той нарече сделката „дипломатически подвиг”, но добави, че все още трябва да бъде обсъдена от лидерите на срещата на върха на ЕС, а също и от Европейския парламент.

преди 4 години в 16:33 ч.

По-добре със споразумение, отколкото без споразумение

По-добре със споразумение, отколкото без споразумение, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Запитан дали това е добро споразумение за народа на Северна Ирландия, Туск отговори: Доверявам се на препоръките от страна на Комисията и също на положителната оценка на премира на Ирландия Лео Варадкар, това за мен е гаранция, че нашите  граждани, имам предвид континентът, но също и Ирландия, че това споразумение е ОК. Иначе не бих го приел, обясни той.

преди 4 години в 16:22 ч.

ЕС няма да гарантира ново отлагане на Брекзит

По-късно пред журналисти Юнкер потвърди, че ЕС няма да гарантира ново отлагане на Брекзит, което означава, че британските депутати ще трябва да избират между това споразумение и без сделка, ако останалите 27 страни членки на ЕС се съгласят.

преди 4 години в 16:19 ч.

преди 4 години в 16:17 ч.

Борисов лаконичен за Брекзит

По темата за Брекзит премиерът Бойко Борисов беше лаконичен и заяви, че колкото и да сме оптимисти за ЕС, докато не мине през британския парламент решението, не е добре да се коментира.

преди 4 години в 15:57 ч.

преди 4 години в 15:16 ч.

И шотландските националисти ще блокират споразумението за Брекзит

Шотландската национална партия няма да гласува в парламента в подкрепа на споразумението за Брекзит на премиера Борис Джонсън, защото представлява много по-тежко напускане на ЕС.

преди 4 години в 15:03 ч.

Демократичната юнионистка партия обяви, че няма да подкрепи сделката

преди 4 години в 14:56 ч.

Сделката на Джонсън „не е Брекзит”, недоволен Найджъл Фараж

Споразумението на премиера Борис Джонсън "не е Брекзит". Това написа лидерът на Партия Брекзит Найджъл Фараж в "Туитър", като сигнализира, че няма да подкрепи сделката.

преди 4 години в 14:38 ч.

Публикуваха и текста на политическата декларация, която е от 27 страници

Публикуваха и текста на политическата декларация, която е от 27 страници.

Журналисти и коментатори отбелязват, че в по-голямата си част декларацията не е променена, но има „ангажимент за възможно най-тесни отношения в търговията на стоки”, като това заменя „споразумение за свободна търговия”.

Ангажиментът за „единна митническа територия” е премахнат, потвърждава се нуждата от проверки на границата.

преди 4 години в 14:32 ч.

Демократичната юнионистка партия няма да подкрепи сделката за Брекзит

Демократичната юнионистка партия няма да подкрепи сделката за Брекзит.

преди 4 години в 14:12 ч.

Или тази сделка, или няма сделка

Правителствен източник е съобщил, че премиерът Борис Джонсън ще каже пред евролидерите днес, че това е споразумението или няма да има споразумение, няма да има отлагане на Брекзит. Джонсън няма да поиска отлагане на Брекзит и няма да приеме подобно предложение.

Освен това Джонсън отива със сделката на срещата на върха на ЕС без подкрепата на Демократичната юнионистка партия. Говорителят на премиера съобщи, че „той силно вярва, че това е най-доброто споразумение за Великобритания и вярва, че цяла Великобритания ще го подкрепи”.

Последно обновление в 14:14 ч. на 17.10

преди 4 години в 14:09 ч.

Преговорите по казуса са били тежки, но са постигнали споразумение от четири части

Мишел Барние съобщи, че преговорите по казуса са били тежки, но са постигнали споразумение от четири части.

Първо, регулациите на ЕС ще се прилагат за всички стоки в Северна Ирландия. Това означава проверки на границата. Второ, Северна Ирландия остава в митническата територия на Великобритания, следователно ще се възползва от търговската политика на Обединеното кралство. Но ще бъде входна точка за единния пазар. Така Великобритания ще налага британски мита на стоки от трети държави стига стоките, влизащи в Северна Ирландия, не са пред риск да попаднат на единния пазар. Ако има риск да влязат в единния пазар, ЕС ще наложи мита. Трето, отнася се за ДДС, планът ще поддържа целостта на единния пазар, докато в същото време се уважават легитимните желания на Обединеното кралство. И четвърто, ще има механизъм за съгласие. Четири години след влизане в сила на договореностите парламентът на Северна Ирландия ще реши с просто мнозинство дали тези договорености да останат в сила.

Последно обновление в 15:48 ч. на 17.10

преди 4 години в 13:59 ч.

Споразумението за Брекзит може да бъде ратифицирано до 31 октомври

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние съобщи на пресконференция след постигнатото споразумение с Великобритания за Брекзит, че сделката може да бъде ратифицирана до 31 октомври.

преди 4 години в 13:31 ч.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние даде пресконференция. Той обяви, че новото споразумение за Брекзит е публикувано. То е от 64 страници. Съдържа промени на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. Останалата част от договорената от бившия премиер Тереза Мей сделка остава без промяна.

преди 4 години в 13:25 ч.

Сделката за Брекзит е по-лоша от на Мей, обяви Корбин и поиска референдум

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин излезе със съобщение за сделката.