Приветстваме постигнатото споразумение с правителството на Обединеното кралство. Европейският парламент ще проучи внимателно условията и съдържанието на споразумението, за да провери дали то съответства на интересите на Европейския съюз и неговите граждани. Парламентът ще продължи да действа с чувството за отговорност, което показахме досега.

Това заяви на срещата на Европейския съвет председателят на Европейския парламент Давид Сасоли по повод на постигнатото днес споразумение за Брекзит между ЕС и Великобритания, съобщиха от ЕП.

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит
на живо

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит

Където има воля, има и споразумение - имаме споразумение, потвърди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Припомня се, че той присъства за първи път на Съвета в ролята си на председател на Европейския парламент.

От "Политико" публикуваха копие на проектозаключенията за Брекзит от срещата на върха на Европейския съвет. Не се казва нищо дали ЕС ще одобри, или няма да одобри отлагане на Брекзит, ако британските депутати не приемат сделката. Вместо това пише, че канят Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета да предприемат необходимите мерки, за да се гарантира, че споразумението може да влезе в сила от 1 ноември 2019 г., така че да се осигури подреден Брекзит.

Сасоли засяга и други актуални въпроси в речта си, сред които и новата еврокомия с председател Урсула фон дер Лайен. Гласуването ще се проведе през ноември, тъй като тече все още изборът на еврокомисари.

Припомняме, че Европейският парламент отложи гласуването на новия състав на Европейската комисия, обяви говорител на законодателния орган.

Новата Европейска комисия на председателя Урсула фон дер Лайен трябваше по план да встъпи в длъжност на 1 ноември, но евродепутатите отхвърлиха трима кандидати, с което забавиха целия процес.

Говорителят на Европейския парламент поясни, че законодателният орган е склонен да гласува навреме състава на Комисията, за да встъпи в длъжност от 1 декември. Парламентът поиска бързо номиниране на трима нови комисари.

Отлагат встъпването в длъжност на новата ЕК за 1 декември

Отлагат встъпването в длъжност на новата ЕК за 1 декември

Новата Европейска комисия на председателя Урсула фон дер Лайен трябваше по план да встъпи в длъжност на 1 ноември

Отлагането ще позволи на Франция, Румъния и Унгария да изберат нови кандидати, след като първият им избор беше отхвърлен. Новите кандидати трябва да бъдат одобрени от комисии към Европейския парламент преди да бъде подложена на гласуване цялата Комисия.

Настоящата Европейска комисия ще продължи работата си и през ноември.