Правителството на Великобритания загуби гласуване за процедурата на извънредното заседание в британския парламент в събота, пише "Гардиън".

Управляващите загубиха гласуване за процедура в събота, която позволява на депутатите да затворят вратичките в Закона Бен.

Според Закона Бен, ако британският парламент не постигне споразумение за Брекзит до 19 октомври, премиерът трябва да пише на ЕС за отлагане напускането на Общността до 31 януари 2020 г. По-рано днес Великобритания и ЕС постигнаха споразумение, което трябва да бъде подложено на гласуване в британския парламент и в Европейския парламент.

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит
на живо

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит

Където има воля, има и споразумение - имаме споразумение, потвърди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Поправката на сър Оливър Летуин беше прокарана с 287 гласа срещу 275.

Летуин обясни поправката си по време на дебат. Той обяви, че ще позволи да се правят поправки в предложението на правителството за Брекзит по време на заседанието в събота. Той добави, че ще позволи на депутатите да поискат от премиера Борис Джонсън отлагане на Брекзит или само оттегляне на молбата към ЕС, когато законодателството за неговата сделка бъде прокарано.

Британският депутат има предвид вратичка в Закона Бен, според която Джонсън трябва да изпрати писмо с искане за отлагане на Брекзит само ако в събота депутатите не успеят да прокарат предложение, подкрепящо споразумение. На теория те могат да прокарат такова предложение, но да не приемат законодателството за споразумението за Брекзит, което означава, че Великобритания ще напусне без сделка на 31 октомври.

Поправката на Летуин също така трябва да позволи на депутатите да внесат поправка, според която сделката на Джонсън трябва да бъде подложена на втори референдум.

Заседанието на парламента в събота е петият случай от 1939 г., при който законодателният орган на Великобритания дебатира през уикенда.

Джонсън може да свика парламента в събота на 19 октомври за пети път от 1939 г.

Джонсън може да свика парламента в събота на 19 октомври за пети път от 1939 г.

Ако се проведе заседание през уикенда, това ще е петият случай от 1939 г., при който парламентът дебатира в събота