Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние съобщи на пресконференция след постигнатото споразумение с Великобритания за Брекзит, че сделката може да бъде ратифицирана до 31 октомври, пише "Гардиън".

Барние потвърди, че е постигнато споразумение с Лондон. Той отбеляза, че премиерът Борис Джонсън ще представи договореностите на срещата на върха на ЕС по-късно тази вечер.

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит
на живо

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит

Където има воля, има и споразумение - имаме споразумение, потвърди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Той поясни, че днес няма да има ратификация в Европейския съвет, но Съветът ще може да излезе с препоръка. По думите му Съветът трябва официално да приеме споразумението, след като Европейският парламент го ратифицира.

Не трябва да има изненада тук, смята той и добави, че е направил това, което трябва да стори, за да гарантира, че страните членки са добре информирани.

Снимка 448208

Източник: ЕПА

По думите му текстът трябва да предостави "юридическа сигурност", особено за гражданите, които винаги са били и ще останат приоритет за ЕС.

Дипломатът разкри, че преходният период ще продължи до края на 2020 г., но може да бъде удължен с още една или две години, ако бъде постигнато споразумение.

Барние потвърди, че Демократичната юнионистка партия губи правото си на вето дали договореностите за Северна Ирландия да влязат в сила. Според предложения по-рано този месец план от Борис Джонсън, новият план за Северна Ирландия ще влезе в сила само след гласуване в местния парламент, при което Демократичната юнионистка партия ще има право на вето.

Той добави, че ЕС иска границата на остров Ирландия да остане отворена, да се защити цялата икономика и целостта на единния пазар.

Важно е Борис Джонсън да държи Северна Ирландия в митническата територия на Великобритания.

Мишел Барние каза още, че преговорите по казуса са били тежки, но са постигнали споразумение от четири части.

Първо, регулациите на ЕС ще се прилагат за всички стоки в Северна Ирландия. Това означава проверки на границата. Второ, Северна Ирландия остава в митническата територия на Великобритания, следователно ще се възползва от търговската политика на Обединеното кралство. Но ще бъде входна точка за единния пазар. Така Великобритания ще налага британски мита на стоки от трети държави стига стоките, влизащи в Северна Ирландия, не са пред риск да попаднат на единния пазар. Ако има риск да влязат в единния пазар, ЕС ще наложи мита. Трето, отнася се за ДДС, планът ще поддържа целостта на единния пазар, докато в същото време се уважават легитимните желания на Обединеното кралство. И четвърто, ще има механизъм за съгласие. Четири години след влизане в сила на договореностите парламентът на Северна Ирландия ще реши с просто мнозинство дали тези договорености да останат в сила.

Според него споразумението е "справедливо и разумно".

Борис Джонсън заяви, че е уверен, че може да прокара споразумението в британския парламент, каза още Барние.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит разкри, че в Северна Ирландия ще има съвместна комисия, която ще получи мандат.

Това е балансирано споразумение. Възможно най-доброто, категоричен е той и добави, че предпазният механизъм е заменен с нов подход.

Това е динамичен компромис между Великобритания и ЕС, отбеляза още Барние.