Франция трябва да пази границите си по-добре. Това заяви френският премиер Мишел Барние в реч пред парламента, цитиран от Ройтерс.

Вече не успяваме да контролираме нашата имиграционна политика по задоволителен начин. Трябва спешно да измъкнем имиграцията от идеологическата безизходица, в която тя бе поставена, подчерта той.

По думите му Франция ще се стреми да последва примера на Германия по отношение на контрола на собствените си граници в Европа, като същевременно спазва правилата на Европейския съюз. Барние поясни, че Франция ще възстанови проверките по границите и това ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо.

Барние добави, че няма да се въздържа от подновяване на преговорите с някои страни за двустранни имиграционни споразумения, като се позова на споразумение с Алжир от 1968 г., което дава специални права на работа и движение на алжирски граждани във Франция. Френският премиер каза още, че би могъл да направи визите за чуждестранни посетители по-условни от съгласието на техните родни страни да приемат обратно чуждите граждани, които Франция иска да върне.

Имиграцията се превърна в горещ въпрос в цяла Европа, подхранвайки възхода на крайнодесни партии, включително във Франция, където партията на Марин льо Пен направи ограничаването на имиграцията едно от условията си за мълчалива подкрепа за правителството на малцинството на Барние.

През септември Германия въведе отново временни гранични проверки, включително на границите си с Франция, Белгия и Холандия, като част от усилията за борба с незаконната миграция и трансграничната престъпност. Съгласно правилата на ЕС страните от Шенгенското пространство, което обхваща целия блок с изключение на Кипър и Ирландия, имат право да въвеждат гранични проверки само като последна мярка за предотвратяване на заплахи за вътрешната сигурност или обществения ред.

Германия вече извършва проверки по всички граници

Германия вече извършва проверки по всички граници

Съседните страни изразиха недоволство от въведените мерки