Германия въведе временно граничен контрол по западната и северната си граница в понеделник, като част от усилията за борба с нередовната миграция и трансграничната престъпност, съобщи Министерството на вътрешните работи на страната. Новите мерки се въвеждат в отговор на нарастващия брой мигранти, бягащи от война и бедност в Близкия изток, както и на увеличаващата се подкрепа за крайнодесни и консервативни партии в Германия, които използват недоволството от мигрантите в своя полза, предава Ройтерс.

Контролът ще бъде въведен за шест месеца по границите с Франция, Белгия, Люксембург, Нидерландия и Дания. Това представлява пореден удар върху свободното движение в Европейския съюз, като проверки вече се извършват по границите с Полша, Чехия, Австрия и Швейцария. Полицията ще осъществява контрола гъвкаво, с минимално въздействие върху пътуванията и търговията.

Мерките обаче предизвикаха критики от съседните страни. Полският премиер Доналд Туск призова за спешни консултации с другите засегнати страни, изразявайки опасения, че те ще трябва да приемат повече мигранти и ще пострада търговията. Австрийският канцлер Карл Нехамер предупреди, че ако Германия върне повече мигранти през общата им граница, Австрия ще отвърне, като пренасочи повече хора към Балканите.

Мерките идват на фона на спад в броя на заявленията за убежище в Германия с 21.7% през първите осем месеца на годината. Вътрешният министър Нанси Фейзер отбеляза, че мерките са спомогнали за предотвратяването на над 30,000 неразрешени влизания в страната.

Граничните проверки с Австрия ще продължат до 11 ноември 2024 г., докато тези с Полша, Чехия и Швейцария са планирани да останат в сила до 15 декември 2024 г.

Берлин ще пази границите си, докато европейската система за убежище заработи

Берлин ще пази границите си, докато европейската система за убежище заработи

Мерките са постигнали огромен успех в борбата с контрабандистите и нелегалната миграция, каза германският вътрешен министър.