Граничният контрол, въведен от Германия, може да бъде удължен след 15 декември, ако е необходимо, тъй като се оказа много успешен в борбата с трафикантите и нелегалната миграция, каза германският вътрешен министър.

"За мен граничният контрол ще остане толкова дълго, колкото е необходимо", каза Нанси Фейзер във вторник в град Гьорлиц на полската граница, добавяйки, че това вероятно ще бъде, докато европейската система за убежище влезе в сила.

Европейският съюз се споразумя през декември за нови правила за справяне с незаконните пристигания на търсещи убежище и мигранти, сделка, приветствана като пробив след почти десетилетие на горчиви вражди по въпроса. Но пактът може да влезе в сила и едва в края на 2025 г.

Германия обяви по-строг контрол по сухопътните си граници с Полша, Чехия и Швейцария в отговор на рязкото увеличение на молбите за убежище за първи път миналата година.

"Постигнахме големи успехи в намаляването на незаконната миграция, борбата с контрабандистите е много ефективна", каза министърът.

Повече от 500 нападения над мигранти в Германия

Повече от 500 нападения над мигранти в Германия

Според статистиката е имало и 69 нападения срещу центрове за настаняване на бежанци