Германският вътрешен министър Нанси Фейзер ще обяви временен граничен контрол по всички сухопътни граници на Германия, за да се справи с нелегалната миграция и да защити обществото от ислямисткия екстремизъм, каза правителствен източник пред "Ройтерс" в понеделник.

Контролът ще започне на 16 септември и първоначално ще продължи шест месеца, съобщи агенция ДПА, позовавайки се на правителствени източници.

Германското правителство се консултира с основната опозиционна партия ХДС относно начините за ограничаване на миграцията пред лицето на обществената загриженост и след смъртоносното нападение с нож от сирийски кандидат за убежище миналия месец в град Солинген.

Миналата седмица антиимиграционната партия "АзГ" спечели провинциални избори в Бранденбург и остана втора в Саксония.

"Алтернатива за Германия" печели в Тюрингия, според exit poll

"Алтернатива за Германия" печели в Тюрингия, според exit poll

Консервативната ХДС вероятно ще вземе Саксония

Социалдемократите на Фейзер са изправени пред държавни избори в Бранденбург след две седмици, където партията управлява в коалиция със Зелените и християндемократите.

Германия споделя своята дълга повече от 3700 км сухопътна граница с Дания, Холандия, Белгия, Люксембург, Франция, Швейцария, Австрия, Чехия и Полша.

Министърът на външните работи на Австрия Герхард Карнер каза пред вестник Bild в понеделник, че страната му няма да приеме никакви мигранти, върнати от Германия на границата.

"Там няма място за маневриране", каза той.

"Това е законът. Наредих на началника на федералната полиция да не позволява никакви връщания", добави той.

Миналата година Германия обяви по-строг контрол по сухопътните си граници с Полша, Чехия и Швейцария в отговор на рязкото увеличение на молбите за убежище за първи път.

И Германия заговори за депортиране на мигранти в Руанда

И Германия заговори за депортиране на мигранти в Руанда

ЕС може да използва съществуващите съоръжения, първоначално предназначени за плана на Великобритания