Комисарят по миграцията на Германия предложи депортиране в Руанда на мигранти, които пристигат нелегално в Европейския съюз през границите му с Беларус, съобщава "Ройтерс".

Предложението идва в момент, когато Берлин обмисля мерки за ограничаване на бежанците, пристигащи в Съюза, и на фона на нарастващия натиск върху управляващото коалиционно правителство в Германия да ограничи нелегалната миграция след фаталната атака с нож на градски фестивал миналия месец, която изостри крайнодясната опозиция и критиките към миграционните политики на Берлин.

Йоахим Стамп, специалният представител на Германия за миграционните споразумения, заяви, че ЕС може да използва съществуващите съоръжения за убежище в Руанда, които първоначално са били предназначени за плана на Великобритания от 2022 г. за изпращане на нелегални мигранти в източноафриканската страна. Британският план обаче беше отменен от новото правителство на Киър Стармър през юли.

ЕС постигна ключово споразумение за мигрантите

ЕС постигна ключово споразумение за мигрантите

Страните членки се разбраха за споделяне на грижите за бежанци в кризисни ситуации

Съгласно предложението на Стамп процедурите за убежище в Руанда ще се провеждат под надзора на ООН.

"Понастоящем нямаме трета страна, която да е изявила желание, с изключение на Руанда", обясни той.

По негови думи този модел ще бъде насочен конкретно към бежанците, пресичащи източните граници на ЕС.

"Моето предложение би било да се съсредоточим върху тази група. Това са около 10 000 души годишно", отчете Стамп и отхвърли предложенията на консервативната опозиция за прилагане на такъв модел спрямо всички мигранти.

Великобритания ще депортира мигранти в Руанда от 23 юли

Великобритания ще депортира мигранти в Руанда от 23 юли

Ако Риши Сунак спечели изборите в страната

Той посочи, че Руанда е изразила публично готовността си да продължи прилагането на този модел.

Освен това Стамп предложи да се премахне т.нар. "свързващ елемент" в новата Обща европейска система за убежище, която в момента изисква външни процедури за убежище да се провеждат в страни, където търсещият убежище има социална връзка.

През декември страните от Европейският съюз се договориха за нови правила за справяне с нелегалната миграция - споразумение, което бе приветствано като пробив след почти десетилетие на остри пререкания по въпроса. Възможно е обаче споразумението да вледе в сила чак към края на 2025 г.