Британският премиер Кийр Стармър потвърди в събота, че неговото новосформирано правителство няма да следва политиката на предшественика си за депортиране в Руанда на мигранти, които пристигат с малки лодки в Руанда, предава "Ройтерс".

"Схемата за Руанда беше мъртва и погребана, преди да започне. Тя никога не е била възпиращ фактор", каза Стармър на пресконференция.

"Не съм готов да продължа с трикове, които не действат възпиращо."

Планът за депортиране на мигранти в Руанда беше обявен като част от усилията на правителството на Сунак да се справи с нарастващия брой нелегални мигранти. Споразумението с Руанда беше сключено с цел да се възпрепятства използването на опасни маршрути през Ламанша и да се ограничи нелегалната миграция. Идеята е мигрантите, които пристигат незаконно във Великобритания, да бъдат прехвърлени в Руанда, където ще се разглеждат техните молби за убежище.

Този план обаче срещна критики и правни предизвикателства както във Великобритания, така и в международен план.

Великобритания възнамеряваше да започне депортирането на мигранти на 23 юли, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на съдебни документи.

Правителството ще предприеме този ход, въпреки че противоречивата схема зависи от победата на консерваторите на премиера Риши Сунак на предстоящите избори.

Мигрантите през Ламанша достигнаха нов пик

Мигрантите през Ламанша достигнаха нов пик

Повече от 800 мигранти пристигнаха във Великобритания за един ден