Председателят на Европейския съд по правата на човека подчерта, че има законово задължение за държавите да се съобразяват с неговите разпореждания, съобщава "Ройтерс".

Изявлението му е в отговор на заплахата на Великобритания да пренебрегне подобни заповеди заради плана си да изпраща мигранти в Руанда.

За да влезе в сила този план, британският парламент разглежда законопроект, за който правителството признава, че може да не е съвместим с Европейската конвенция за правата на човека и ще даде на министрите правомощия да решават дали да се съобразят с разпорежданията на Европейския съд по правата на човека.

"Съгласно Конвенцията има ясно правно задължение за държавите да спазват мерките по Правило 39", заяви Шифра О"Лиъри, председател на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Британските депутати подкрепиха Сунак за пращането на мигранти в Руанда

Британските депутати подкрепиха Сунак за пращането на мигранти в Руанда

Въпреки бунта в партията на премиера

През юни миналата година ЕСПЧ издаде разпореждане - известно като временни мерки съгласно чл. 39 - за предотвратяване на първите депортации на бежанци в източноафриканската страна.

През ноември Върховният съд на Великобритания постанови, че тази политика е незаконна поради недостатъци в системата на Руанда, което означава, че ще наруши редица международни закони и конвенции.

Премиерът Риши Сунак обаче не се отказва да приложи планът в действие на фона на натиск от страна на десни депутати в неговата Консервативна партия и загриженост на избирателите относно хилядите мигранти, които пристигат без разрешение през Ламанша с малки лодки.

Миналата седмица депутати от Камарата на общините на британския парламент подкрепиха "законопроекта за безопасността на Руанда" на Сунак, който ще позволи на Великобритания да пренебрегне всякакви разпореждания на ЕСПЧ - правомощие, което министър-председателят заяви, че е готов да използва.

"Многократно съм бил кристално ясен, че няма да позволя на чуждестранен съд да ни спре да извършваме депортационни полети и да задействаме това възпиращо средство", подчерта той.

Британските консерватори недоволни от мигрантската сделка с Руанда

Британските консерватори недоволни от мигрантската сделка с Руанда

Риши сунак изправен пред сериозно недоволство в собствената си партия