Великобритания ще остане под юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека. Това заяви британският вицепремиер и министър на правосъдието Доминик Рааб, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му идва дни, след като ЕСПЧ блокира хода на правителството да депортира бежанци в Руанда.

Оставаме в ЕСПЧ, посочи Рааб пред "Скай нюз", но добави, че е законно да се оспорват решенията на съда и парламентът на Обединеното кралство трябва да има последната дума относно закона на страната.

По-рано Рааб обвини Европейския съд по правата на човека, че е превишил правомощията си, блокирайки опита на Великобритания да депортира бежанци в Руанда.

Великобритания скастри Европейския съд, че си превишава правата

Великобритания скастри Европейския съд, че си превишава правата

Заради блокирания полет на бежанци за Руанда

Въпреки че в началото на миналата седмица британският апелативен съд постанови, че първият полет за депортиране на мигранти за Руанда, организиран от британското Министерство на вътрешните работи, може да се осъществи на 14 юни, в крайна сметка той беше отменен, минути преди самолетът да отлети.

Решението за прехвърляне на мигранти от Великобритания в Руанда е част от политика, която според правителството е предназначена да разбие мрежите за трафик на хора и да спре потока от мигранти през Ламанша.

През април кабинетът на Борис Джонсън обяви намеренията си да изпрати част от хората, потърсили убежище във Великобритания, в Руанда. Този план обаче предизвика критики както сред Консервативната партия на Джонсън, така и извън нея, а също и от много благотворителни организации.

В началото на юни британското министерство на вътрешните работи съобщи, че на първата подобна група мигранти са изпратени официални писма, в които се посочва, че те се изпращат в Руанда, за да "възстановят живота си в безопасност".

Притесненията относно имиграцията бяха съществен фактор при гласуването за Брекзит през 2016 г. и Джонсън беше под натиск да изпълни обещанието си да "си възвърне контрола" върху британските граници.

Първият полет на Великобритания с бежанци за Руанда не излетя

Първият полет на Великобритания с бежанци за Руанда не излетя

Европейския съд по правата на човека се намеси, за да го спре