Първият полет за депортиране на мигранти за Руанда, организиран от британското Министерство на вътрешните работи, може да се осъществи утре. Това постанови Апелативният съд, съобщава в. "Индипендънт".

Второинстационният съд счете, че не може да бъде отменено решението, взето в петък, съгласно което полетът трябва да се осъществи.

Благотворителните организации обаче все още се надяват, че полетът може да бъде спрян чрез допълнително разпореждане във Върховния съд.

Броят на пътниците е намалял значително и в момента има осем души, за които се планира да отлетят за Руанда с утрешния полет, става ясно от данни на благотворителната организация Care4Calais.

Великобритания изпраща първите бежанци в Руанда на 14 юни

Великобритания изпраща първите бежанци в Руанда на 14 юни

Правителството беше критикувано за плана си

Решението за прехвърляне на мигранти от Великобритания в Руанда е част от политика, която според правителството е предназначена да разбие мрежите за трафик на хора и да спре потока от мигранти през Ламанша.

През април кабинетът на Борис Джонсън обяви намеренията си да изпрати част от хората, потърсили убежище във Великобритания, в Руанда. Този план обаче предизвика критики както сред Консервативната партия на Джонсън, така и извън нея, а също и от много благотворителни организации.

В началото на юни британското министерство на вътрешните работи съобщи, че на първата подобна група мигранти са изпратени официални писма, в които се посочва, че те се изпращат в Руанда, за да "възстановят живота си в безопасност".

Лондон критикуван за планираното пращане на бежанци в Руанда

Лондон критикуван за планираното пращане на бежанци в Руанда

От незаконно и опасно до опити за избягване от скандала "Партигейт"

Притесненията относно имиграцията бяха съществен фактор при гласуването за Брекзит през 2016 г. и Джонсън беше под натиск да изпълни обещанието си да "си възвърне контрола" върху британските граници.

Миналата година над 28 000 мигранти преминаха от континентална Европа във Великобритания, предимно с малки лодки.

Правителството отхвърли критиките, че в новата политика липсва състрадание, подчертавайки, че е по-лошо да се насърчава система, при която много хора, търсещи убежище, са експлоатирани от трафиканти.