Властите в Лондон бяха подложени на остри критики от британски политици за планираното пращане на бежанци в Руанда. От "незаконна и опасна инициатива" до "опити за избягване от скандала "Партигейт" получи кабинетът на премиера Борис Джонсън за обявения план, предаде "Мирър".

Бившият премиер Тереза ​​Мей критикува вътрешния министър Прити Пател, като заяви, че това може да е незаконно и да доведе до увеличаване на трафика на жени и момичета.

Тя също така заяви, че планът може да се отнася главно за млади мъже, но това рискува да раздели семейства и допълнително да изложи жени и момичета на трафикантите.

Междувременно министърът на вътрешните работи в сянка Ивет Купър нарече плана "неизпълним, неетичен и изнудващ британския данъкоплатец". По думите ѝ, става въпрос за "срамен и отчаян опит да се отклони вниманието от нарушаването на закона на министър-председателя". С това министърът на вътрешните работи не трябва да се съгласява, защото то подкопава не само уважението към върховенството на закона, но и поста ѝ, като осигурява прикритие на един нарушител, според нея.

Освен това, допълва тя, обявеният план не казва колко точно всъщност ще струва на бюджета преместването и издържането на един такъв мигрант. 

Припомняме, че британското правителство миналото седмица обяви, че е сключило споразумение с Руанда за изпращане на някои търсещи убежище лица в африканската страна.

Планът на правителството предвижда някои неомъжени мъже, които пристигат във Великобритания от другата страна на Ламанша с малки лодки, да бъдат изпращани на 6400 километра до Руанда, докато молбите им за убежище се обработват.

Саймън Харт, министър на правителството на Уелс, каза, че споразумението ще струва на Великобритания около 120 милиона паунда (158 милиона долара). Той заяви, че целта е "разбиването" на бизнес модела на престъпните банди за трафик на хора.

Великобритания ще праща бежанци в Руанда
Обновена

Великобритания ще праща бежанци в Руанда

Решението предизвика остро недоволство

Премиерът Борис Джонсън каза, че хората, които се стремят да "злоупотребят" с британската имиграционна система, ще бъдат преместени в трета страна или страната на произход.

"Трябва да гарантираме, че единственият път към убежището в Обединеното кралство е безопасен и законен и че онези, които са се опитали да прескочат опашката или да злоупотребят с нашите системи, няма да намерят автоматичен път да се устроят в нашата страна, а по-скоро ще бъдат бързо и хуманно преместени в безопасна трета страна или в тяхната страна на произход", каза тогава Джонсън.

Още тогава обаче неправителствени организации (НПО) осъдиха като неработещ и нехуманен този план. 

Стив Валдес-Саймъндс, директор по въпросите на бежанците в Amnesty International UK, каза, че "шокиращо зле замислената идея на правителството ще увеличи страданията на мигрантите, като същевременно ще разходва значителни публични средства". Той добави, че "мрачното" състояние по спазването на правата на човека в Руанда прави идеята още по-лоша.

Британският парламент ще гласува за разследване на Борис Джонсън заради партитата

Британският парламент ще гласува за разследване на Борис Джонсън заради партитата

Консерваторите все още го подкрепят

Главният изпълнителен директор на базираната в Обединеното кралство организация Refugee Council, Енвер Соломон, нарече това решение "жестоко и гадно" и прогнозира, че то няма да спре бандите за трафик на хора.

Относно т.нар. "Партигейт", Джонсън ще бъде изправен пред гласуване по-късно тази седмица дали следва да бъде разследван заради твърдения, че е подвел парламента, като многократно настоява, че не е нарушил разпоредбите на локдауна заради COVID-19. 

Джонсън беше глобен от полицията миналата седмица за посещение на парти за рожден ден, организирано в негова чест през юни 2020 г., когато по същото време на хората от различни домакинства не беше позволено да се срещат на закрито.

Противниците му призоваха Джонсън да подаде оставка, обвинявайки го в подвеждане на парламента, след като миналата година каза на депутатите, че всички правила са били спазени на Даунинг стрийт 10 (официалната резиденция и работното място на премиера) по време на пандемията.

Първа оставка заради британския "Партигейт", но не на Борис Джонсън

Първа оставка заради британския "Партигейт", но не на Борис Джонсън

Поста си напуска зам.министърът на правосъдието

Съгласно правителствения кодекс съзнателното подвеждане на парламента е престъпление, което трябва да доведе до оставка.

Предложението обаче е малко вероятно да бъде одобрено, тъй като Джонсън запазва подкрепата на повечето депутати в своята Консервативна партия и все още разполага с мнозинство в парламента, но дебатът ще привлече ново внимание към въпроса за неговото лидерство.