Британският заместник-министър на правосъдието лорд Дейвид Уулфсън подаде оставка заради партитата на "Даунинг стрийт" в нарушение на COVID правилата по време на локдаун, съобщава Би Би Си.

Решението му идва, след като премиерът Борис Джонсън и финансовият министър Риши Сунак бяха глобени заради т.нар. "Партигейт".

В писмо до премиера лорд Дейвид Уулфсън критикува "официалния отговор на правителството на постоянното нарушаване на закона".

Той подчертава, че "мащабът, контекстът и естеството" на нарушенията на Cпротивоепидемичните правила в правителството са в противоречие с върховенството на закона. Лорд Уулфсън посочва, че просто е нямал друг избор освен да подаде оставка, защото става дума за министерските и професионалните му задължения, произтичащи от заеманата от него длъжност.

3/4 от британците искат оставката на Джонсън след "Партигейт"

3/4 от британците искат оставката на Джонсън след "Партигейт"

Той и финансовият министър ще бъдат глобени

Уулфсън е първият член на правителството, който подава оставка, след като беше установено, че в правителствени сгради са се провеждали празненства по време на локдаун.

Той беше заместник-министър на правосъдието от декември 2020 г. и отговаряше за човешките права и конституцията.

Опозицията настоява Джонсън и Сунак също да подадат оставки. Въпреки че двамата политици отказват да го направят, те все пак платиха наложените им глоби.

Джонсън ще остане в историята като първия британски премиер, санкциониран за нарушаване на закона.

За скандала "Партигейт" досега полицията издаде повече от 50 глоби, разследвайки 12 събирания на "Даунинг стрийт" и други правителствени сгради по време на локдаун.

Борис Джонсън плати глоба по "Партигейт"

Борис Джонсън плати глоба по "Партигейт"

Той отказва да подаде оставка