Британският премиер Борис Джонсън ще бъде изправен пред гласуване по-късно тази седмица дали следва да бъде разследван заради твърдения, че е подвел парламента, като многократно настоява, че не е нарушил разпоредбите на локдауна заради COVID-19, предава Ройтерс.

Джонсън беше глобен от полицията миналата седмица за посещение на парти за рожден ден, организирано в негова чест през юни 2020 г., когато по същото време на хората от различни домакинства не беше позволено да се срещат на закрито.

Противниците му призоваха Джонсън да подаде оставка, обвинявайки го в подвеждане на парламента, след като миналата година каза на депутатите, че всички правила са били спазени на Даунинг стрийт 10 (официалната резиденция и работното място на премиера) по време на пандемията.

Линдзи Хойл, председател на Камарата на общините, удовлетвори искането на опозиционните партии за гласуване в четвъртък дали да даде Джонсън на Комисията по привилегиите за разследване.

Съгласно правителствения кодекс съзнателното подвеждане на парламента е престъпление, което трябва да доведе до оставка.

Предложението обаче е малко вероятно да бъде одобрено, тъй като Джонсън запазва подкрепата на повечето депутати в своята Консервативна партия и все още разполага с мнозинство в парламента, но дебатът ще привлече ново внимание към въпроса за неговото лидерство.

Джонсън ще се обърне към парламента около 15:30 часа местно време (17:30 часа българско време), за да се извини за нарушаването на правилата на локдауна, като той за първи път ще говори по този въпрос пред депутатите.

Той ще се опита да отклони част от критиките, като говори за други въпроси, с които се занимава, включително войната в Украйна, енергийната криза и имиграцията.

Британският министър на Северна Ирландия Брандън Люис омаловажи твърденията, че премиерът е подвел парламента и предположи, че глобата, която е платил, е подобна на случаите, когато министри преди това са получавали глоби за паркиране.

Основната опозиционна Лейбъристка партия призова консерваторите да попитат съвестта си и да гласуват срещу лидера си, но призна, че е малко вероятно да спечелят достатъчно гласове, за да задействат разследване.

Натискът да подаде оставка от страна на собствените му депутати намаля със започването на войната в Украйна, в която той се опитва да играе водеща роля в отговора на Запада. Докато някои все още го призовават да си ходи, повечето казват, че сега не е моментът.

Лидерът на лейбъристите Кейр Стармър обвини премиера, че използва конфликта в Украйна като щит, за да запази работата си и каза, че намира подобна тактика за "доста обидна".

"Той не просто е нарушил правилата, той е излъгал обществото и е излъгал парламента за това", каза Стармър.

Първа оставка заради британския "Партигейт", но не на Борис Джонсън

Първа оставка заради британския "Партигейт", но не на Борис Джонсън

Поста си напуска зам.министърът на правосъдието

Ако Борис Джонсън се оттегли или бъде свален от поста министър-председател, във Великобритания може да бъде създаден "военен кабинет" - вместо състезание за лидерство, за да не се отвлича вниманието от конфликта в Украйна, коментира вчера вестник "Гардиън".

Вестникът уточнява, че идеята е на високопоставения консерватор и критик на британския лидер - сър Роджър Гейл.

Той дори смята, че "временната администрация" може да бъде ръководена от вицепремиера Доминик Рааб, който за кратко пое управлението през 2020 г., когато Джонсън беше хоспитализиран с COVID-19.