Ако Борис Джонсън се оттегли или бъде свален от поста министър-председател, във Великобритания може да бъде създаден "военен кабинет" - вместо състезание за лидерство, за да не се отвлича вниманието от конфликта в Украйна, разкрива в. "Гардиън".

Вестникът уточнява, че идеята е на високопоставения консерватор и критик на британския лидер - сър Роджър Гейл.

Първа оставка заради британския "Партигейт", но не на Борис Джонсън

Първа оставка заради британския "Партигейт", но не на Борис Джонсън

Поста си напуска зам.министърът на правосъдието

Той дори смята, че "временната администрация" може да бъде ръководена от вицепремиера Доминик Рааб, който за кратко пое управлението през 2020 г., когато Джонсън беше хоспитализиран с COVID-19.

Ветеранът консервативен депутат по-рано внесе писмо за недоверие към Джонсън, което остава "на масата", но след това заяви, че не е подходящият момент за избори за лидер, предвид ситуацията в Украйна.

Джонсън е изправен пред нови въпроси относно лидерството си, след като този месец беше глобен след полицейско разследване, което установи, че той и други лица са нарушили разпоредбите за COVID-19 по време на събиране на "Даунинг стрийт" 10.

3/4 от британците искат оставката на Джонсън след "Партигейт"

3/4 от британците искат оставката на Джонсън след "Партигейт"

Той и финансовият министър ще бъдат глобени

Припомняме, Борис Джонсън е първият британски премиер, глобяван за нарушаване на закона.

Общо за така наречения скандал "Партигейт" досега полицията издаде повече от 50 глоби, разследвайки 12 събирания на "Даунинг стрийт" и други правителствени сгради по време на локдаун.