Великобритания има за цел да изпрати в Руанда първата група нелегални мигранти след две седмици, съобщава "Ройтерс".

Стъпката е част от политика, която според правителството е предназначена да разбие мрежите за трафик на хора и да спре потока от мигранти през Ламанша.

През април кабинетът на Борис Джонсън обяви намеренията си да изпрати част от хората, потърсили убежище във Великобритания, в Руанда. Този план обаче предизвика критики както сред Консервативната партия на Джонсън, така и извън нея, а също и от много благотворителни организации.

Днес британското министерство на вътрешните работи съобщи, че на първата подобна група мигранти са изпратени официални писма, в които се посочва, че те се изпращат в Руанда, за да "възстановят живота си в безопасност".

Лондон критикуван за планираното пращане на бежанци в Руанда

Лондон критикуван за планираното пращане на бежанци в Руанда

От незаконно и опасно до опити за избягване от скандала "Партигейт"

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател обясни, че се очаква първият полет на мигранти до Руанда да е на 14 юни.

Планът за изпращане на нежеланите бежанци в Африка идва в момент, когато Джонсън е изправен пред нарастващата заплаха от вот на доверие, тъй като някои от неговите законодатели заявяват, че са загубили доверие в неговото лидерство заради скандала с "Партигейт".

Притесненията относно имиграцията бяха съществен фактор при гласуването за Брекзит през 2016 г. и Джонсън беше под натиск да изпълни обещанието си да "си възвърне контрола" върху британските граници.

Миналата година над 28 000 мигранти преминаха от континентална Европа във Великобритания, предимно с малки лодки.

Правителството отхвърли критиките, че в новата политика липсва състрадание, подчертавайки, че е по-лошо да се насърчава система, при която много хора, търсещи убежище, са експлоатирани от трафиканти.

Не се пояснява колко мигранти ще поемат към Руанда с първия организиран от правителството полет.

Великобритания ще праща бежанци в Руанда
Обновена

Великобритания ще праща бежанци в Руанда

Решението предизвика остро недоволство