Върховният съд на Великобритания постанови в сряда, че схемата на правителството за изпращане на търсещи убежище в Руанда е незаконна, нанасяйки съкрушителен удар на премиера Риши Сунак преди изборите следващата година, предава Ройтерс.

Съгласно плана Великобритания възнамеряваше да изпрати десетки хиляди търсещи убежище, които пристигнаха на нейните брегове без разрешение, в източноафриканската държава в опит да възпре мигрантите, пресичащи Ламанша..

Но в сряда най-висшият съд единодушно отхвърли жалбата на правителството срещу по-ранно решение, че мигранти не могат да бъдат изпращани в Руанда, тъй като тя не може да се счита за безопасна трета страна.

Председателят на състава Робърт Рийд каза, че петимата участващи съдии са съгласни, че има "сериозни основания да се смята, че търсещите убежище, изпратени в Руанда, ще бъдат изложени на реален риск от връщане", което означава да бъдат върнати обратно в страната си на произход, където могат да бъдат изложени на риск от малтретиране .

Схемата за Руанда беше централната част на имиграционната политика на Сунак, докато той се готви за изборите следващата година, на фона на загрижеността на някои гласоподаватели относно броя на търсещите убежище, пристигащи от Европа.

Сунак, чиито консерватори изостават с около 20 пункта в социологическите проучвания, даде обещание да "спре лодките", едно от петте ключови обещания на неговото управление.

Тази година повече от 27 000 души са пристигнали на южното английско крайбрежие без разрешение, след като през 2022 г. бяха открити рекордните 45 755 души.

Сунак каза, че правителството е планирало всички възможни събития и ще направи всичко необходимо, за да спре нелегалната миграция.

Решението придоби още по-голямо политическо значение през последните дни, след като Сунак уволни вътрешния министър Сюела Брейвърман, популярна фигура от дясното крило на неговата партия, чиято компетентност включваше справяне с имиграцията.

Тя отправи остра атака срещу Сунак във вторник, заявявайки, че той е нарушил обещанията за справяне с имиграцията и е предал британския народ.

Критици, сред които опозиционни законодатели, както и някои парламентаристи от неговата собствена Консервативна партия, но и църковни лидери и Агенцията на ООН за бежанците, твърдяха, че политиката е погрешна, неморална и просто няма да работи.

Схемата с Руанда първоначално беше изготвена от бившия премиер Борис Джонсън в първоначална сделка за 140 милиона паунда (180 милиона долара).

Докато съдът каза, че решението е незаконно, Рийд остави отворена възможността схемата да бъде възкресена, като каза, че "промените, необходими за премахване на риска от връщане, може да бъдат направени в бъдеще, но не е доказано, че са налице сега" .

Тъй като много депутати от Консервативната партия на Сунак казват, че Великобритания трябва да обмисли напускането на Европейската конвенция за правата на човека по въпроса, Рийд каза, че решението им се основава на редица закони и договори, а не само на конвенцията.

Албания ще приема по не повече от 3000 мигранти след споразумението с Италия

Албания ще приема по не повече от 3000 мигранти след споразумението с Италия

Очаква се през страната годишно да преминават по 36 000 мигранти