Албания няма да приема повече от 3000 мигранти едновренно съгласно споразумение, обявено тази седмица, което позволява на Италия да построи там два лагера за приемане и задържане на мигранти, показват официални документи в сряда.

Италианско-албанската схема е първият пример за държава извън ЕС, която приема мигранти от името на нация от ЕС, и е част от стремежа на целия блок за ограничаване на незаконната имиграция.

Схемата предизвика критики от Amnesty International и други правозащитни групи.

"Страните се съгласяват, че общият брой на мигрантите, присъстващи едновременно на албанска територия, не може да бъде повече от 3000", гласи италианско-албански протокол, според копие, видяно от Ройтерс и други медии.

Цифрата не изглежда значителна на фона на 145 000 мигранти, които са пристигнали в Италия по море досега тази година, което е рязко увеличение от 2022 г. Това е проблем на който дясното правителство на Мелони търси решение.

Обявявайки сделката с Албания в понеделник, Мелони каза, че до 36 000 мигранти годишно могат да преминават през албанските лагери, но постигането на тази цел зависи от това колко бързо Италия може да обработи молбите за убежище.

Мелони каза, че целта е случаите да се разглеждат в рамките на 28 дни, но експертите посочиха, че въпреки усилията на правителството да ги рационализира, процедурите остават претоварени от бюрокрация.

Експертите също така отбелязаха, че репатрирането на отхвърлените кандидати е трудно, предвид липсата на споразумения за връщане в страните на произход на мигрантите. Тази година до момента Италия е репатрирала малко под 4000 души.

Еди Рама помага на Италия, но лагерите извън ЕС няма да решат проблема с миграцията

Еди Рама помага на Италия, но лагерите извън ЕС няма да решат проблема с миграцията

Споразумението е първият пример за държава извън ЕС, приемаща мигранти от името на страна от Съюза

Лагерите ще работят под италианска юрисдикция и трябва да отворят врати през пролетта на 2024 г. Протоколът гласи, че Италия ще предпази Албания от каквито и да е разходи от правни действия срещу инициативата.

Италия планира едно съоръжение в албанското пристанище Шенджин за слизане и идентификация и второ във вътрешността на страната за задържане. Предстои те да бъдат обслужвани от италиански персонал.

Съоръженията са на повече от 1000 километра от Лампедуза, островът, където в момента акостират повечето морски мигранти, заминаващи за Италия. Прехвърлянето им до Албания по море би отнело поне два-три дни.

Мелони каза, че бременни жени, непълнолетни и други уязвими хора няма да бъдат изпращани в Албания, но не е ясно дали това може да доведе до отделяне на възрастни мъже от семействата им.

Германия затяга законодателството срещу трафика на мигранти

Германия затяга законодателството срещу трафика на мигранти

Правителството предприема мерки след драстичния скок на броя на мигрантите в страната