Германският вътрешен министър Нанси Фейзер обеща в сряда да увеличи наказанията за трафикантите на хора като следваща стъпка срещу незаконната миграция, след като кабинетът одобри мерки, които опростяват депортирането на мигранти без право на престой, предава Ройтерс.

Политиците в Германия, известни с политиката си на отворени врати по време на миграционната криза от 2015 г., започнаха да търсят начини за ограничаване на незаконната миграция като начин да спечелят гласоподавателите преди изборите догодина и тъй като броят на мигрантите скочи драстично.

Броят на хората в Германия, поискали убежище за първи път, се е увеличил с близо 80% през първите седем месеца на годината. Федералната полиция казва, че са отчетени 70 753 случая на хора, влезли нелегално в страната от януари до август.

Много от тях са платили на трафиканти, за да стигнат до Европа и да пресекат границите по пътя, като страните от целия континент търсят как да се справят с престъпниците, печелещи пари от хората, бягащи от война и бедност.

Германската федерална полиция заяви в доклад този месец, че през 2022 г. за около 18 000 души граничната полиция смята, че са били вкарани нелегално в Германия, което е скок от 10% на годишна база.

"Искам да увеличим минималните и максималните наказания за контрабандистите, особено в случаите на насилствени действия", каза Фейзер, отбелязвайки смъртоносната катастрофа на микробус, превозващ мигранти в Южна Германия този месец.

Настоящите закони предвиждат присъди между три месеца и 10 години за трафиканти на хора, като срокът се увеличава до между една и 15 години, когато става дума за смърт или насилие.

Фейзер не даде подробности какво ще включват новите предложения. Тя каза, че се надява кабинетът да успее да се справи с проблема в началото на следващия месец.

Германският канцлер Олаф Шолц също подчерта необходимостта от ускоряване на депортациите, като каза, че "твърде много" мигранти идват в момента в Германия, след като регионалните ръководители призоваха федералното правителство да предприеме действия, тъй като те предупреждават, че нямат достатъчно ресурси за да се справят с толкова много хора.

Мерките също така удължават сроковете за задържане на лица, чакащи депортиране, от 10 до 28 дни, улесняват депортирането на членове на престъпни организации и предприемат мерки срещу нарушенията на забраните за влизане и пребиваване.

Хенри Кисинджър: Германия допусна твърде много чужденци

Хенри Кисинджър: Германия допусна твърде много чужденци

Атаката на Хамас срещу Израел, която се празнува по улиците на Берлин, показва, че Германия е пуснала твърде много мигранти