Британското правителство обнародва първата подробна оценка на разходите за изпращане на търсещи убежище лица в Руанда, като част от плана им за намаляване на миграционния поток от Франция, предава Ройтерс.

Според оценката, разходите за депортиране на един човек до Руанда ще стигнат до 169 000 паунда (384 398 лв.). Този план е един от приоритетите на премиера Риши Сунак, който търси решение на проблема преди предстоящите национални избори.

Консервативното правителство на премиера Риши Сунак иска да изпрати хиляди мигранти на повече от 4000 мили (6400 км) в Руанда като част от споразумение с централноафриканската държава, договорено миналата година.

Оценката на икономическото въздействие включва разходи за плащане на Руанда за приемане на търсещите убежище, полети и придружаване, както и обработка и съдебни разноски.

Великобритания все пак ще изпраща мигранти в Руанда

Великобритания все пак ще изпраща мигранти в Руанда

Лондонският върховен съд постанови, че планът е законен

Министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман заяви, че тези разходи трябва да бъдат взети предвид заедно със загубите, които Великобритания би претърпяла от нарастващите разходи за настаняване на търсещи убежище. Ако не бъдат предприети действия, тези разходи могат да стигнат до 11 милиарда паунда годишно, в сравнение със сегашните 3,6 милиарда паунда.

Правителството смята, че планът за депортиране на мигранти до Руанда трябва да има ефект на възпиране на почти двама от всеки пет души, пристигащи с малки лодки.

Въпреки това, критици от Шотландската национална партия обвиняват правителството че са изхарчени огромни суми пари за депортиране на отчаяни хора, вместо да помогне на собствените си граждани, които се сблъскват с нарастващи разходи за жилище и храна.

През изминалата година Европейският съд по правата на човека блокира първият планиран полет към Руанда. В четвъртък Апелативният съд ще вземе решение дали полетите в Руанда са законни.

Сунак: Ако дойдете нелегално във Великобритания, няма да може да останете

Сунак: Ако дойдете нелегално във Великобритания, няма да може да останете

Предвижда се ново, по-строго, законодателство