Всеки, който пристигне незаконно във Великобритания, ще бъде възпрепятстван да остане, каза премиерът на страната Риши Сунак в интервю, публикувано в неделя, преди очакваното следващата седмица ново законодателство, предава Ройтерс.

Под натиск от депутатите от собствената му партия да намери решение на потока от мигранти, пристигащи във Великобритания от Европа, Сунак превърна спирането на малките лодки, преминаващи Ламанша, в един от петте си ключови приоритета.

"Не се заблуждавайте, ако дойдете тук нелегално, няма да можете да останете", каза Сунак пред вестник Mail on Sunday.

Нов закон за справяне с проблема трябва да бъде представен във вторник, съобщава вестникът, след като повече от 45 000 успяха да прекосят по опасния воден път миналата година.

Три жертви след потъването на лодка с мигранти в Ламанша

Три жертви след потъването на лодка с мигранти в Ламанша

Британският премиер готви затягане на законите в опит да попречи на незаконната миграция

Бившият премиер Борис Джонсън постигна договореност за изпращане в африканската държава Руанда на десетки хиляди мигранти, много от които са пътували от Афганистан, Сирия или други страни, обхванати от война,.

Това решение обаче бе обжалвано пред съда, след като първият планиран полет за депортиране беше блокиран от разпореждане в последния момент, издадено от Европейския съд по правата на човека. То беше постановено за законно от Върховния съд на Лондон през декември, но противниците му се опитват да обжалват тази присъда.

Критики към Великобритания заради "недопустимо" отношение към мигрантите

Критики към Великобритания заради "недопустимо" отношение към мигрантите

Извършена е проверка от главния инспектор на границите и миграцията

Запитан по Sky News дали на тези, които пристигат незаконно във Великобритания, ще бъде забранено да поискат убежище, правителственият министър Крис Хийтън-Харис каза: "Вярвам, че да, да".

"Ако хората дойдат нелегално в нашата страна, ще бъдат върнати или изпратени някъде, като в Руанда, например."

Запитан как хората, наистина търсещи убежище биха могли да го получат, Хийтън-Харис каза: "Напълно съм сигурен, че ще има по-безопасни и законни пътища."

Макрон и Сунак умуват как да преборят нелегалната миграция през Ламанша

Макрон и Сунак умуват как да преборят нелегалната миграция през Ламанша

Двамата лидери проведоха първи телефонен разговор