Новият премиер на Великобритания Риши Сунак и френският президент Еманюел Макрон обсъдиха въпроса с нелегалната миграция през Ламанша в първия си телефонен разговор, откакто Сунак встъпи в длъжност, съобщава "Ройтерс".

От Елисейския дворец посочват, че Макрон е поздравил Сунак за назначаването му за министър-председател и двамата са се съгласили да организират двустранна среща на върха през следващата година.

Френският президент разглежда войната в Украйна и борбата с изменението на климата като общи предизвикателства и е готов да задълбочи връзките между двете страни, се посочва в комюникето.

Говорител на "Даунинг стрийт" пък заяви, че Сунак е подчертал значението на отношенията на Великобритания с Франция, която той определя като "наш съсед и съюзник".

Рекорден брой нелегални мигранти прекосили Ламанша

Рекорден брой нелегални мигранти прекосили Ламанша

Законът за британското гражданство и границите постановява, че съзнателното незаконно влизане в Обединеното кралство е престъпление.

През последните години отношенията между Париж и Лондон бяха обтегнати, особено след като Великобритания напусна Европейския съюз в началото на 2020 г. Двете страни често се обвиняват взаимно за редица проблеми, включително по споровете за риболова след Брекзит и неспособността да спрат потока от нелегални мигранти през Ламанша.

Министър-председателят подчерта значението и за двете държави да направят маршрута през Ламанша напълно неработещ за трафикантите на хора, посочиха от "Даунинг стрийт" след разговора.

Темата за миграцията обаче не беше спомената в прессъобщението на кабинета на Макрон.

Вчера в. "Таймс" съобщи, че Сунак иска да сключи ново споразумение с Франция, което да включва цели за това на колко плавателни съда е попречено да достигнат Обединеното кралство.

360 мигранти бяха спасени от удавяне при преминаване на Ламанша

360 мигранти бяха спасени от удавяне при преминаване на Ламанша

От началото на годината рекордните 33 500 души са прекосили Ламанша с малки лодки