Близо 700 нелегални мигранти са прекосили Ламанша в понеделник, 1 август, което своеобразен рекорд, предаде Би Би Си.

Според британското министерство на отбраната предишният антирекорд е поставен през април 2022 г. - тогава 651 мигранти са пресекли границата за един ден.

Този първи понеделник от август мигрантите са пристигнали във Великобритания от Франция с 14 лодки.

Те са можели дори да бъдат повече, но френските власти не са позволили на една лодка с 35 души на борда да излезе в открито морето.

Според британското правителство от началото на годината досега над 17 000 нелегални мигранти са влезли в Обединеното кралство от Франция през Ламанша. Миналата година те са били 28 500 души, а през 2020 г. - едва 8 500 души.

Повечето мигранти идват от най-бедните страни в Африка и Близкия изток и се предават на британските власти с надеждата да получат убежище.

Британското правителство се опитва да реши проблема с нелегалната миграция, като от едно от решението му е да експулсира обратно мигрантите от Руанда.

Планът за изпращане на нелегални мигранти в лагер в Руанда, където да пребивават, докато им се разглеждат молбите във Великобритания, бе остро разкритикуван от правозащитници в Обединеното кралство.

Първият самолет с мигранти, който трябваше да лети за Руанда от Обединеното кралство в средата на юни, бе спрян на пистата само няколко минути, преди да излети. Решението той да бъде спрян, бе взето от британски съд.

От друга страна британските политици обвиняват френските власти, че не се борят достатъчно ефективно да предотвратят потока от нелегални мигранти през страната им към Обединеното кралство.

"Франция има моралното задължение да защитава уязвимите хора, да спасява животи, да спира контрабандистите и да се бори с организираната престъпност" - посочи британски депутат от Консервативната партия.

Критики към Великобритания заради "недопустимо" отношение към мигрантите

Критики към Великобритания заради "недопустимо" отношение към мигрантите

Извършена е проверка от главния инспектор на границите и миграцията

Той отбеляза и че мигрантите трябва да потърсят убежище в първата безопасна страна, до която достигнат, "вместо, прекосявайки Ламанша, да рискуват живота си и да пълнят джобовете на безмилостни престъпни банди".

Той добави и че Законът за британското гражданство и границите постановява, че съзнателното незаконно влизане в Обединеното кралство е престъпление. Онези хора, които помагат на нелегално проникващите във Великобритания, също попадат под ударите на закона, като тях дори ги грози доживотен затвор.