Франция обвини Великобритания, че не й платила 8 милиона паунда, обещани за финансиране на крайбрежните патрули за спиране на мигрантите през Ламанша, съобщава в. "Таймс".

До ситуацията се стигна, след като само за ден рекорден брой от 1295 мигранти прекосиха Ламанша с малки лодки, което за пореден път повдигна въпроса за ефективността на превантивните мерки.

Общо 1685 души са се опитали да пресекат Ламанша в понеделник.

Критики към Великобритания заради "недопустимо" отношение към мигрантите

Критики към Великобритания заради "недопустимо" отношение към мигрантите

Извършена е проверка от главния инспектор на границите и миграцията

Въпреки че ежедневно в Северна Франция се разполагат около 800 патрула за борба с нелегалната имиграция, властите твърдят, че броят им е "недостатъчен" за патрулиране на цялата брегова ивица от 100 мили, използвана от контрабандистите.

Британският вътрешен министър Прити Пател договори сделки за над 80 милиона паунда във Франция с цел справяне с кризата през последните три години. Властите в Северна Франция обаче твърдят, че не са получили близо 8,5 милиона паунда за финансиране на патрулите.

Независимо от това френските власти посочват, че 60% от опитите за прекосяване на Ламанша към британските брегове са осуетени. Те допълват, че понякога мигрантите пристигат на големи групи от около 200 души, често превишаващи значително патрулиращите сили, държат се агресивно и в крайна сметка не могат да бъдат спрени.

Британското вътрешно министерство увери, че дължимото на Франция ще бъде изплатено до последното пени. Отбелязва се обаче, че увеличаващия се брой на прекосяващите Ламанша мигранти се дължи отчасти и на факта, че голяма част от патрулиращите френски служители са в летен отпуск.

Рекорден брой нелегални мигранти прекосили Ламанша

Рекорден брой нелегални мигранти прекосили Ламанша

Законът за британското гражданство и границите постановява, че съзнателното незаконно влизане в Обединеното кралство е престъпление.