Броят на мигрантите, които от началото на тази година са извършили опасното преминаване на Ламанша с импровизирани лодки, за да стигнат до Обединеното кралство, достигна нов рекорд в неделя. Те са повече от 40 000, според данни британското министерство на отбраната, цитирани от АФП.

Правителствените данни показват, че 972 души са прекосили Ламанша в 22 малки лодки само в събота. Така, общият им брой от началото на годината вече е 40 885 души.

Сред тях преобладават по националност албанците, иранците и афганистанците.

През цялата минала година са регистрирани 28 526 пресичания, което също беше рекорд тогава.

Макрон и Сунак умуват как да преборят нелегалната миграция през Ламанша

Макрон и Сунак умуват как да преборят нелегалната миграция през Ламанша

Двамата лидери проведоха първи телефонен разговор

Тези данни оказват натиск върху правителството, тъй като управляващата Консервативна партия превърна справянето с имиграцията в основен приоритет след Брекзит, а системата за убежище е по-претоварена от всякога.

Министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман, определи наплива от мигранти, пристигащи в Обединеното кралство, като инвазия, забележки, определени от ООН за "ужасни".

Припомняме, че мигрантската криза стана повод за конфликти между Лондон и други държави. Един от най-сериозните бе този с Франция. 

Обединеното кралство било готово да плати допълнителни 91 милиона евро на Франция за полицейски подкрепления на френските плажове, докато британските агенти ще имат достъп до френските контролни центрове.

Последно, намесването на албанците в имиграционната риторика във Великобритания стана повод за остри реплики от Тирана. 

Еди Рама срещу намесването на албанците в имиграционната риторика във Великобритания

Еди Рама срещу намесването на албанците в имиграционната риторика във Великобритания

Той протестира срещу думи на британския вътрешен министър

Премиерът на Албания Еди Рама обвини Великобритания в сряда, че използва гражданите на страната му като изкупителни жертви за провалената си имиграционна политика след унизителни коментари на британски министри за нарастване на броя на албанците, търсещи убежище. 

Рама каза, че Великобритания неоснователно обвинява албанците "като причина за престъпността и граничните си проблеми" и атакува "безумната" и "лесна реторика".

Един от плановете на бившия премиер Борис Джонсън бе мигранти да се изпращат в Руанда. Прилагането ѝ обаче беше блокирано с решение на Европейския съд по правата на човека.