Премиерът на Албания обвини Великобритания в сряда, че използва гражданите на страната му като изкупителни жертви за провалената си имиграционна политика след унизителни коментари на британски министри за нарастване на броя на албанците, търсещи убежище, предава Ройтерс.

Еди Рама каза, че Великобритания неоснователно обвинява албанците "като причина за престъпността и граничните си проблеми" и атакува "безумната" и "лесна реторика".

В поредица от публикации в "Туитър" Рама каза, че британската "риторика на престъпността" в крайна сметка "наказва невинните", включително бизнесмени и трудолюбиви албанци, които плащат данъци във Великобритания.

Коментарите му са отговор на твърденията на британски министри, че албанците стоят зад скока на пристигащите с малки лодки през Ламанша и че много от тях са замесени в организирана престъпност и искат да злоупотребяват със законите за съвременното робство във Великобритания.

Албанците съставляват 42% от хората, пътуващи с малки лодки между май и септември тази година, според данни на британското правителство, публикувани в сряда. Малко над 11 000 албанци са пристигнали през тези пет месеца, в сравнение с 815 през 2020 г., показват данните.

По-рано тази година Великобритания подписа споразумение с Албания за експулсиране на нейни граждани, които нямат право да останат на Острова, а британското правителство заяви, че иска да намери начин да ускори обработката на молбите за убежище от албанци и да ги върне, ако е необходимо.

Запитан за коментарите на Рама, говорител на британското правителство каза, че то е решено да надгражда сътрудничеството си с Албания, включително за справяне с нелегалната миграция.

"Работейки заедно, ще продължим да използваме всяка възможност, за да пресечем дейностите на организирани престъпни групировки и трафиканти на хора", каза говорителят.

В понеделник британският министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман каза, че има "скок в броя на пристигащите албанци" и те са предимно млади, необвързани мъже, които са или част от организирани престъпни банди, или участват в престъпна дейност свързана с наркотици.

Рама каза, че 70% от 140-те хиляди албанци, които са се преместили във Великобритания, са живели преди това в богати европейски страни като Италия и Гърция и не идват директно от Албания.

Той уточни, че 1200 от тях са бизнесмени и ако Великобритания иска повече помощ за справяне с проблема с мигрантите, тогава трябва да се отнася към страната му с "уважение".

"Албанците в Обединеното кралство работят усилено и плащат данъци", каза той. "Обединеното кралство трябва да се бори с престъпните банди от всички националности и да спре дискриминацията" на албанците, каза той.

Макрон и Сунак умуват как да преборят нелегалната миграция през Ламанша

Макрон и Сунак умуват как да преборят нелегалната миграция през Ламанша

Двамата лидери проведоха първи телефонен разговор