Малка лодка с мигранти потъна край югоизточното крайбрежие на Англия в Ламанша. Най-малко трима души загинаха, съобщават "Ройтерс" и Би Би Си.

Британското правителство и службите за извънредни ситуации потвърдиха, че спасителната операция продължава, като спасителни лодки, хеликоптери и спасителни екипи работят с френските и британските военноморски сили, за да реагират инцидента, който е станал около 3.40 сутринта местно време.

През последната седмица температурите във Великобритания се понижиха, като в някои части на страната падна сняг.

Малки надуваеми лодки често прекосяват Ламанша, превозвайки мигранти от Франция до Великобритания.

Франция и Великобритания се разбраха за мигрантите

Франция и Великобритания се разбраха за мигрантите

Двете страни подписват съвместна декларация за спиране на опасните пътувания през Ламанша

Рекордни над 40 000 души извършиха опасното пътуване тази година, разпалвайки отново напрежението между Великобритания и Франция.

205 мигранти са регистрирани като загинали или изчезнали в Ламанша от 2014 г. насам.

При най-тежкия подобен инцидент, за който е известно, 27 души загинаха при опит да прекосят морето с надуваема лодка през ноември 2021 г.

Новият инцидент стана само ден, след като британският премиер Риши Сунак разкри планове за затягане на законите в опит да попречи на лодките, пресичащи Ламанша. Предвижда се и въвеждане на законодателство за предотвратяване на оставането на мигранти в страната.

Сунак заяви че правителството изпраща послание, че "достатъчно значи достатъчно" и хората са "в правото си да се ядосват" за повтарящите се неуспехи при справяне с проблема.

Лондон се ядоса на Франция, че не спира мигрантите

Лондон се ядоса на Франция, че не спира мигрантите

В понеделник хиляда души са слезли на брега на английското графство Кент