Лондон заплаши, че ще откаже да предостави многомилионната помощ, обещана преди на Париж, ако френските гранични сили и бреговата охрана не пречат активно на нелегалните мигранти да достигнат бреговете на Англия, съобщава The Times.

В понеделник повече от хиляда души са слезли на брега на английското графство Кент в югоизточната част на страната. Това е рекорден дневен брой, който надхвърли антирекорда от 21 август. Тогава за 24 часа на острова пристигнаха 828 нелегални имигранти. Както уточнява изданието, ако тази цифра се потвърди, тогава от 1 януари броят на нелегалните мигранти, пристигнали във Великобритания в търсене на по-добър живот, ще достигне 13 500. Това са почти три пъти повече, отколкото през 2020 г. (8400 души ).

От 21 юли, когато Лондон се съгласи да плати за удвояване на броя на френските военноморски патрули, британските граничари са задържали 3500 нелегални мигранти на британска земя. Мигрантите искат да преминат от Франция именно във Великобритания, защото смятат, че там е по-лесно да се легализират, да си намерят работа и да получат право на социални помощи. Властите на Великобритания и Франция многократно са обявявали мерки за засилване на сътрудничеството в борбата с нелегалната имиграция, но досега не са успели да се справят с проблема. В началото на юли Министерството на вътрешните работи на Кралството представи законопроект за реформа на системата за убежище в страната за парламентарно разглеждане.

Литва обвини Беларус, че незаконно изтласква с жандармерия мигранти през границата

Литва обвини Беларус, че незаконно изтласква с жандармерия мигранти през границата

Беларус оспори това и обвини литовските граничари в насилие спрямо мигранти

Законът за гражданството и границите криминализира лица, които съзнателно влизат във Великобритания нелегално. Британските власти ще имат повече възможности да експулсират такива мигранти в сигурните трети страни, от които са дошли в кралството, а тези, които не успеят да изгонят, ще имат помалко възможности да се установят във Великобритания. Планира се опростяване и ускоряване на системата за обработка на молби за убежище и жалби за отказ. Ще има и по-строги санкции за организиране на незаконния транспорт на бежанците до Обединеното кралство. Престъпниците ще бъдат изправени пред доживотен затвор.