Литва обвини Беларус, че жандармерия незаконно е влязла на нейна територия, за да изтласкат група мигранти през границата, съобщава БиБиСи. 

Граничната служба на Литва заяви, че на белорусите многократно е казвано, че са нарушили границата по време на напрегнатия инцидент. Беларус оспори това и обвини литовските граничари в насилие спрямо мигранти.

Министрите на ЕС ще се срещнат по-късно, за да обсъдят скорошния приток на мигранти от Беларус. Повече от 4100 предимно иракски мигранти са влезли нелегално в съседна Беларус, членка на ЕС, досега тази година.

Полша и Литва зоват ЕС за помощ заради прииждащите от Беларус мигранти

Полша и Литва зоват ЕС за помощ заради прииждащите от Беларус мигранти

"Осъждаме използването като оръжие на нелегалната миграция от режима на Лукашенко"

Инцидентът във вторник на границата е последният разрив в отношенията между Литва и Беларус, който се влоши значително през последните месеци.

Граничната служба на Литва пусна видеозапис на инцидента, на който се вижда, че 12 белоруски офицери, въоръжени със щитове и екипировка за безредици, стоят във формация, докато мигрантите се качват към литовска територия.

Вътрешното министерство на Литва заяви, че 35 мигранти са били "принудени насилствено" от беларусите да преминат границата. Вътрешният министър Агне Билотайте заяви, че литовските граничари ще засилят патрулите в отговор на "провокацията". 

Граничната служба на Беларус пусна свой собствен видеоклип, който не показва 12-те жандармеристи, нито предполагаемото преминаване на литовска територия. Във видеото се вижда как литовските граничари се борят с мигранти, някои от които са избутани на земята.

Беларуската гранична служба обвини литовските граничари, че умишлено са игнорирали "всички молби за убежище".

Литва не вярва отношенията с Беларус скоро да се подобрят

Литва не вярва отношенията с Беларус скоро да се подобрят

Заради кризата с нелегалните мигранти

Лукашенко многократно предупреждава, че беларуските власти вече няма да спрат притока на нелегални мигранти към членове на ЕС.

Във вторник шефът на литовската гранична охрана Рустамас Любаевас заяви, че напрежението на границата Беларус-Литва, където миналата седмица парламентът на Литва гласува за изграждане на ограда, остава високо.

Междувременно десетки пристигащи бяха отхвърлени поради политиката на Литва за отблъскване на мигрантите.

Германският канцлер Ангела Меркел осъди Лукашенко за използването на бежанци за "подкопаване на сигурността" и натиск върху ЕС.

Полша изпрати войски до границата с Беларус заради мигрантски натиск

Полша изпрати войски до границата с Беларус заради мигрантски натиск

В операцията участват над 900 полски войници