Властите в Литва не вярват отношенията с Беларус скоро да се подобрят след кризата с нелегалната миграция, за която Минск обвинява Вилнюс в провокации. Литовският президент Гитанас Науседа смята, че подобряването на отношенията със съседна Беларус едва ли е възможно при настоящите условия. Това съобщи националното радио LRT в събота, като цитира откъси от интервюто на литовския президент за телевизионния канал Al Jazeera. 

"Отношенията ни с Беларус в момента са сложни. Като имаме предвид циничното, агресивно поведение на Беларус, виждам много ограничени възможности за подобряването им в бъдеще, заяви Науседа.

ЕС праща милиони евро помощ на Литва срещу мигрантския натиск от Беларус

ЕС праща милиони евро помощ на Литва срещу мигрантския натиск от Беларус

Йохансон: Това е провокация на режима, трябва да покажем, че няма свободен достъп до територията на ЕС

Според него, позицията на Литва се вписва в общата линия на Европейския съюз.

"ЕС, Литва и други държави членки ще бъдат обединени в ясен отговор на политиката, провеждана от беларуския режим", изрази надежда Науседа.

От началото на годината над 4 хиляди нелегални мигранти са задържани на литовско-беларуската граница. Това е 50 пъти повече, отколкото през цялата 2020 година. В края на май президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му служи като бариера за прехвърлянето на нелегални мигранти в съседна държава.

Припомняме, че по-рано в събота стана ясно, че нелегалните мигранти от азиатски и африкански страни, които са влезли в Литва през Беларус и са се съгласили да се върнат у дома, ще получат мотивационно плащане от 300 евро от литовските власти. Това съобщи пред националното радио LRT директорът на отдела по миграция към Министерството на вътрешните работи на Литва Евелина Гудзинскайте.

Литва гради стена на границата с Беларус, за да се защити от мигранти

Литва гради стена на границата с Беларус, за да се защити от мигранти

Премиерът Симоните ще използва и армията: Ясен знак и възпиращо средство