Представители на Европейския съюз обещаха в понеделник милиони евро на Литва, за да й помогнат да се справи с мигрантската криза, за която е обвинявано правителството на съседна Беларус и нейният авторитарен президент Александър Лукашенко, съобщава АП.

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи, пристигна в Литва в неделя, ден, в който рекордни 287 души влязоха на територията на ЕС от съседна Беларус - три пъти повече, отколкото през цялата минала година.

"Това е провокация на режима на Лукашенко. Трябва да покажем, че няма свободен достъп до територията на ЕС", каза Йохансон.

"Литва, ЕС, държавите от Шенген трябва да предотвратят незаконния достъп. Ето защо ние, целият ЕС, подкрепяме Литва да защитава общата ни външна граница с Беларус".

До момента тази година в Литва са задържани 3832 мигранти. Това се сравнява с 81 за цялата 2020 г. Повече от две трети от пристигащите са иракски граждани. Иракските авиокомпании са увеличили полетите от Багдад до Минск от два на четири седмично от този месец и също така започват полети от Басра, Ирбил и Сюлеймания.

Литва прие драконови мерки срещу нелегалните имигранти

Литва прие драконови мерки срещу нелегалните имигранти

Нов закон позволява масови задържания...

Литва обвини беларуските власти за организиране на граничните пунктове. Притокът на мигранти е акт на отмъщение от Лукашенко, след избирането му за шести мандат през август 2020 г., което Западът осъди като фалшификация, аосновният му претендент избяга в Литва.

Литовската държавна гранична служба обяви в понеделник, че капацитетът й за настаняване на нови имигранти е достигнал своя лимит и призова правителството да премести хората в други съоръжения. "Успяхме досега, но трябва да призная, че достигнахме границата на нашите възможности", каза директорът Рустамас Любажевас.

Литовският премиер Ингрида Симоните изрази надежда, че Европейската комисия ще може да се справи с бързо влошаващата се ситуация. "Първата задача е да се намали потенциалът на самия поток. Най -голямото очакване тук е ЕС да може да използва позицията си за преговори с иракското правителство".

Йохансон обеща, че Литва няма да бъде оставена сама. "Ще изпратя делегация, която ще прекара няколко дни тук, за да обсъди подробно възможността за финансиране на добра система за защита на границите, която включва мониторинг и защита срещу нелегални мигранти", каза тя и добави, че 20-30 милиона евро ще бъдат разпределени за тази цел до 2022 г.

Литовското правителство иска да изгради физическа бариера с Беларус, която според нея ще струва повече от 100 милиона евро. Финансирането от ЕС обикновено не е разрешено за финансиране на изграждането на гранични бариери или огради.

"В крайна сметка ще я изградим, независимо каква помощ ще бъде изпратена от ЕС. Границата трябва да бъде защитена", каза Симоните.

В Полша се уплашиха от "миграционното оръжие" на Русия

В Полша се уплашиха от "миграционното оръжие" на Русия

Можела да използва Украйна за целта