Влошаването на ситуацията с мигрантите на беларуско-литовската граница ще доведе до тежки последици за цяла Европа, но причината може съвсем да не са действията на Минск, пише полското издание Myśl Polska.

По думите на автора на статията Анджей Запаловски мнозинството възприема настоящата криза като отговор на президента на Беларус Александър Лукашенко на санкциите и подкрепата от Вилнюс за беларуската опозиция. Въпреки това журналистът е уверен, че това е само разгряване преди истинския "миграционен удар", зад който се твърди, че стои Москва.

Литва прие драконови мерки срещу нелегалните имигранти

Литва прие драконови мерки срещу нелегалните имигранти

Нов закон позволява масови задържания...

Според него само Русия и Турция имат такива "оръжия", предвид "пропускателната способност" на тези страни. Запаловски отбелязва, че за осъществяването на подобни действия срещу Европа е по-изгодно да се използва Украйна, отколкото Минск, защото Киев не контролира доста голям район от територията на изток.

Авторът на статията подчертава, че въпреки споразумението между Полша и Украйна за реадмисия Киев няма да може да се съобрази с него при голям приток на нелегални мигранти. Ако Москва и Анкара отворят "източния път" и по този начин провокират миграционна криза, Полша, както и останалата част от Европа, ще се окаже беззащитна.

Дори армията не е в състояние да спре голям брой хора и няма да има къде да изгони мигрантите. В същото време не трябва да се разчита на помощ от ЕС или САЩ, тъй като всяка страна ще се опита да се затвори от този проблем. Последиците могат да бъдат съпоставими със следвоенните, но ако засегната от стълкновенията държава все пак може да бъде възстановена по някакъв начин, изглежда по-трудно да се изгонят милиони бежанци, обобщава Запаловски.

Латвия следва Литва и праща военни да пазят границата от мигранти

Латвия следва Литва и праща военни да пазят границата от мигранти

Изпраща и до 12 машини на латвийско-руската и латвийско-беларуската граници

Наскоро Литва обяви увеличаване на броя на мигрантите, задържани на границата с Беларус. На 2 юли властите на страната обявиха извънредно положение заради притока на нелегални имигранти. По последни данни там са заловени почти 1 800 души от началото на годината, което е 22 пъти повече от миналата година.

Както заяви Лукашенко, Минск вече няма да ограничава мигрантския поток към страните от ЕС: по думите му заради санкциите на Запада няма "нито пари, нито сили" за това.

Литва предлага разширяване на санкциите на ЕС срещу Беларус заради изпращането на нелегални мигранти

Литва предлага разширяване на санкциите на ЕС срещу Беларус заради изпращането на нелегални мигранти

Мигрантите са предимно от Близкия изток и Африка