Парламентът на Литва прие закон, позволяващ масови задържания на имигранти и ограничаващ правото им на обжалване - решението е продиктувано от наплива на нелегални имигранти от Беларус, съобщава VoA. Приетите мерки предизвикаха критични реакции от страна на хуманитарни организации.

Законопроектът беше подкрепен от 84 депутати, един се обяви против него, петима се въздържаха.

Официални представители на Литва и ЕС обвиняват беларуските власти, че използват нелегалните имигранти като инструмент за натиск срещу Европейския съюз заради приетите санкции срещу Минск. Само през юли в Литва са пристигнали нелегално над 1700 граждани на Беларус.

САЩ са притеснени за Литва заради близкоизточни и африкански мигранти от Беларус

САЩ са притеснени за Литва заради близкоизточни и африкански мигранти от Беларус

И Баларус трябва да спре с умишленото изтласкване на мигранти

Литовският премиер Ингрида Шимоните заяви, че по-строгите мерки ще попречат на нахлуването на имигранти в западноевропейските страни.

Министърът на вътрешните работи Агне Билотайте посочи, че законът цели да даде ясен знак на иракчаните и другите имигранти, че "това не е удобен маршрут и че условията тук няма да бъдат добри" за тях.

Новият закон постановява, че нелегалните имигранти ще остават под стража най-малко за половин година след пристигането им. Той ограничава правото на обжалване на лицата, на които е отказано убежище, и предвижда, че имигрантите може да бъдат депортирани докато жалбите им се разглеждат.

В петък Литва започна изграждането на 550-километрова ограда от бодлива тел по границата с Беларус.

Литва предлага разширяване на санкциите на ЕС срещу Беларус заради изпращането на нелегални мигранти

Литва предлага разширяване на санкциите на ЕС срещу Беларус заради изпращането на нелегални мигранти

Мигрантите са предимно от Близкия изток и Африка