САЩ са обезпокоени от поток на близкоизточни и африкански мигранти от Беларус в Литва, коментира американски дипломат, цитиран от "Ройтерс".

Литва започна изграждането на 550-километрова преграда на границата си с Беларус в петък, след като обвини белоруските власти за мигранти, които иска да изпрати незаконно в Европейския съюз.

"Ние наблюдаваме много внимателно и със загриженост", заяви заместник-помощник-държавният секретар на САЩ Джордж Кент в интервю за литовския уебсайт за новини 15min.lt, публикувано в неделя.

Той каза, че "тактиката на натиск" е сравнима с мигрантските потоци от Русия към Финландия и Норвегия през 2015 г.

"Това е нещо, което призоваваме беларуските власти да спрат - умишлено изтласкване на мигранти от други страни към литовската граница", каза Кент.

Литва гради стена на границата с Беларус, за да се защити от мигранти

Литва гради стена на границата с Беларус, за да се защити от мигранти

Премиерът Симоните ще използва и армията: Ясен знак и възпиращо средство

Правителството на Литва заяви, че оградата във военен стил ще струва 4,9 милиона евро, за да се постави и да премине по по-голямата част от границата, която преминава през слабо населени райони и големи участъци с гора и блата.

По-късно телените заграждения ще бъдат подсилени с двуметрова гранична ограда, покрита с назъбени остриета и ще струва допълнителни 41 милиона евро, заяви вътрешното министерство.

През последните дни от Беларус са преминали стотици мигранти, повечето от които иракски граждани, заяви Литва.

"Ако някой си мисли, че ще затворим границата си с Полша, Литва, Латвия и Украйна и ще се превърнем в място за задържане на онези, които бягат от Афганистан, Иран, Ирак, Либия, Сирия, Тунис и по-надолу от Африка - ако някой мисли така, той е най-малкото заблуден", заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко във вторник.

В момента Беларус охранява границата само дотолкова, доколкото й е "изгодно" и доколкото може финансово, каза президентът.

ЕС порица Гърция

ЕС порица Гърция

Причината е отношението на Атина към мигрантите

Всички хора, които са преминали незаконно границата на Литва, ще бъдат задържани и заключени, се казва в литовски законопроект, което означава прекратяване на кратки пътувания извън ареста, които в момента са разрешени.

Тази година малко над 1500 души са преминали границата от Беларус нелегално, като 900 от тях дойдоха през първите девет дни на юли.

Литва не очаква мигрантският поток от Беларус да отшуми сам.

"Тъй като режимът в Беларус печели от тези хора за такси за визи и мисля, че получава и други доходи от тях - трудно би могло да се очаква някаква положителна тенденция без допълнителни средства за въздействие", заяви премиерът Ингрида Симоните.

Симоните заяви, че Беларус предлага на мигранти полети до Минск, позовавайки се на документи, открити за поне един мигрант, който е достигнал Литва. Основното летище, откъдето хората са влетели в Беларус е Багдад, а външният министър допълва, че хора идват и от Турция.

Границата между Литва и Беларус е дълга 679 км.

Орбан, Бабиш и Моравецки предупреждават за миграционна заплаха от Афганистан

Орбан, Бабиш и Моравецки предупреждават за миграционна заплаха от Афганистан

В Централна Европа чувстват, че са "само пионки върху някаква европейска дъска за шах"