Полша и Литва призоваха европейските институции да им помогнат да се справят с нарастването на нелегалната миграция от Беларус през техните граници, докато напрежението между страните от ЕС и Минск продължава да расте, информира "Ройтерс".

Вчера Полша обвини Беларус в изпращане на все по-голям брой мигранти през границата като отмъщение за решението на Варшава тази седмица да даде убежище на Кристина Тимановска, беларуската лекоатлетка, която отказа да се завърне у дома от Олимпиадата в Токио.

Полша обвини Беларус, че пуска все повече мигранти в "хибридна война" с ЕС

Полша обвини Беларус, че пуска все повече мигранти в "хибридна война" с ЕС

Беларус отмъщава на Полша за предоставеното убежище на лекоатлетката

"Осъждаме използването като оръжие на нелегалната миграция от режима на Лукашенко с цел да упражни политически натиск върху ЕС и неговите отделни страни членки", изтъкнаха в съвместно изявление полският премиер Матеуш Моравецки и премиерът на Литва Ингрида Шимоните.

Само през последните два дни 133 нелегални мигранти са били спрени на беларуската граница с Полша, в сравнение със 122 мигранти през цялата минала година, уточни говорител на граничната полиция на Полша.

През последните седмици Литва също съобщи за скок на нелегалните преминавания на границата от Беларус и подчерта, че Минск внася мигранти от чужбина и ги изпраща в ЕС.

ЕС обсъжда на кризисна среща наплива на мигранти от Беларус в Литва

ЕС обсъжда на кризисна среща наплива на мигранти от Беларус в Литва

Беларус използва като оръжие нелегалните мигранти

Беларуският президент Александър Лукашенко обвини вчера Литва и Полша, че разпалвали проблема с мигрантите по границата.

В изявлението Полша и Литва апелираха Европейската комисия, "Фронтекс", EASO (Европейската служба за подкрепа в областта на убежището), други страни членки на ЕС и партньори извън ЕС за политическа и практическа подкрепа и призоваха за засилване на политиката на ЕС в областта на миграцията и убежището.

"Ние твърдо вярваме, че опазването на външните шенгенски граници не е само задължение на отделните страни членки, но и обща отговорност на ЕС", се посочва в изявлението.

Министрите на вътрешните работи на страните членки на Европейския съюз и представители на граничната агенция на ЕС "Фронтекс" и Европол ще обсъдят въпроса на 18 август, показва писмо на Словения до дипломати от ЕС.

Лукашенко нареди затваряне на границите на Беларус

Лукашенко нареди затваряне на границите на Беларус

За да можело населението да се чувствало спокойно